Deel van buit slingert op straat na plofkraak in Hamont

Tweede bankgebouw gesloopt door plofkrakers op twee weken tijd in Noord-Limburg

Criminelen hebben zondagochtend opnieuw een zware plofkraak gepleegd op een bankkantoor in het noorden van Limburg. Deze keer ontploften de bankautomaten van het filiaal van BNP Paribas aan het Marktplein in Hamont. “De daders zijn kunnen ontkomen met een zak, maar een deel van de buit is in het kantoor en op straat blijven liggen”, zegt Fortis-woordvoerster Hilde Junius. De bank heeft nog geen zicht op hoe groot de buit is.

De hele omgeving werd zondagmorgen opgeschrikt door een loeiharde knal. Die was zelfs vanuit verschillende buurgemeenten in de regio te horen. Vermoedelijk met behulp van gas waren enkele automaten in het kantoor van BNP Paribas opgeblazen. In de buurt vlogen heel wat ruiten aan diggelen en brokstukken van het bankkantoor werden tot aan de overkant van het Marktplein geslingerd. “Ik heb de plofkraak zelf ook iets voor 6 uur gehoord”, bevestigt Rick Rijcken, burgemeester van Hamont-Achel. “Tegenover het bankgebouw is een woning  waarvan zowat alle ramen stuk gesprongen zijn, dus dat was zondag even prioriteit voor de gemeente en de brandweer. Ze kwamen ter plaatse om het glas te ruimen en de gevel weer dicht te timmeren.”

Grote ravage

Het Marktplein werd na de plofkraak volledig afgesloten voor het onderzoek. DOVO, De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen van het Belgisch leger, snelde eerst ter plaatse. Zij controleerden of er nog steeds ontploffingsgevaar was. De bewoonster die net boven het bankkantoor woonde, werd om die reden mee geëvacueerd. Toen de omgeving veilig bleek, kwamen ook speurders en het gerechtelijk labo van het Parket Limburg naar Hamont. “Bij de plofkraak geraakte niemand gewond, maar de ravage blijkt wel groot”, gaat burgemeester Rijcken verder. “Naast de ramen in de buurt is ook een auto beschadigd.” Het interieur van het BNP Fortis kantoor is voor een groot deel gesloopt door de zware explosie. De bankautomaat is helemaal uit de muur gerukt. Zelfs het hele schrijnwerk was door de ontploffing uit de muren geblazen. “Het bankkantoor blijft zeker nog enkele dagen gesloten”, meldt Fortis-woordvoerster Junius. Technici kwamen het kantoor zondagnamiddag voorlopig weer dicht timmeren.

Nieuwe bende actief?

Vorig jaar werd de regio in de zomermaanden al eens opgeschrikt door een hele reeks gelijkaardige plofkraken. Telkens bliezen criminelen toen bankautomaten op, om met het geld aan de haal te kunnen gaan. De techniek was voordien ook al regelmatig toegepast in Nederland. Na de zomer werd het even rustig in Noord Limburg, maar nu lijkt er wel opnieuw een bende actief te zijn. Precies een week geleden sloeg mogelijk diezelfde bende al toe op het kantoor van Bpost in Kinrooi. Ook daar was zondagochtend vroeg een geldautomaat in het kantoor tot ontploffing gebracht. Het bureel liep er zware schade op, maar de daders konden daar geen buit maken. “Vermoedelijk waren de daders met zijn vieren,” besluit woordvoerster Dorien Vanderheiden van het Parket Limburg. “Voor het overige is er nog geen duidelijkheid. Uiteraard wordt de eventuele link met de plofkraak van één week eerder in Kinrooi onderzocht.”

De omgeving werd zondagochtend afgezet voor het onderzoek.
Toon Royackers De omgeving werd zondagochtend afgezet voor het onderzoek.
De omgeving werd zondagochtend afgezet voor het onderzoek.
Toon Royackers De omgeving werd zondagochtend afgezet voor het onderzoek.
Bij de bank vloog zelfs het schrijnwerk van de ramen uit de gevel.
RV Bij de bank vloog zelfs het schrijnwerk van de ramen uit de gevel.
Een auto die vlakbij geparkeerd stond liep eveneens schade op.
RV Een auto die vlakbij geparkeerd stond liep eveneens schade op.
Een deel van de gevel werd door de plofkraak gesloopt, brokstukken vlogen naar de overkant van de straat.
Rv Een deel van de gevel werd door de plofkraak gesloopt, brokstukken vlogen naar de overkant van de straat.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marjo houben

  euh.... gasdetectie oke... maar dan stappen ze gewoon over op springstof... dus zo eenvoudig als men het hieronder voorstelt is het niet!

 • Francois stras

  @Thomas Anderson >>>inderdaad makkelijk op te lossen, d.m.v. gasdetectie !!!

 • Thomas Anderson

  Kunnen ze nu echt er niets op vinden?Dat het niet meer kan gebeuren snap Dit niet! Zeer makelijk op te lossen dit probleem gas detectie plaatsen moment dat er detectie is volledige cash inhoud in inkt laten opgaan.Als er geen buit is ook geen inbrekers meer!

 • Pieter Martens

  Er is een partij die wil meer veiligheid in ons Vlaanderen maar word vooral tegengewerkt om het mee helpen op te lossen. Maar we zitten hier met een hoop naievelingen opgescheept. Terug de grenscontroles en er zou veel vermeden kunnen worden. Maar ja je moet er de ballen voor hebben.

 • Pieter Martens

  Er is een partij die wil meer veiligheid in ons Vlaanderen maar word vooral tegengewerkt om het mee helpen op te lossen. Maar we zitten hier met een hoop naievelingen opgescheept. Terug de grenscontroles en er zou veel vermeden kunnen worden. Maar ja je moet er de ballen voor hebben.