Ooit stilste van de klas nu 140 optredens per jaar

VIOLIST/ENTERTAINER STIJN VANDE VOORDE BRENGT EERSTE CD UIT

Violist Stijn tijdens een entertainende voorstelling.
Foto De Rycke Violist Stijn tijdens een entertainende voorstelling.
Violist/entertainer Stijn Vande Voorde brengt zijn eerste plaat uit. Met zo'n 140 optredens per jaar heeft de 23-jarige Hammenaar, ooit de stilste jongen van de klas, zijn handen vol. "De passie om mensen te entertainen, zit mij in het bloed."

Voor Stijn Vande Voorde is optreden, viool spelen en mensen entertainen meer dan op een podium staan en zichzelf verkopen. "Misschien komt het omdat ik als kleine jongen net de stilste van de klas was. Ik durfde niet veel en ik kon me niet echt verweren tegen kinderen met een grote mond. Soms werd ik zelfs gepest. Maar toen ik twaalf jaar was, maakte ik kennis met de viool en sindsdien is het mijn grote passie geworden", zegt Stijn. Vier jaar geleden mocht Stijn voor het eerst optreden op een podium, voor publiek. "Meteen voelde ik dat het echt mijn ding was: als ik voor een publiek sta, dan kom ik los, dan ben ik een heel andere Stijn. Het geeft een fantastisch gevoel om mensen te entertainen."

30 keer

En daar denkt ook het publiek zo over, want het afgelopen jaar werd Stijn maar liefst 140 keer geboekt voor optredens in Vlaanderen en in Nederland. "En het drukste moet nog komen want in december alleen al staan er dertig optredens op het programma", zegt Stijn die sinds kort besloot om er zijn zelfstandig beroep van te maken. "Gelukkig kan ik rekenen op mijn vader, mijn broer en mijn moeder om steeds het hele decor op te bouwen en af te breken, want soms staan er twee optredens op dezelfde dag op het programma en dan zal alles snel moeten gaan."


Stijn is niet gewoon een man met een viool, hij brengt een totaalconcept met een tot in de puntjes uitgewerkt decor, verschillende kostuums tijdens één optreden en zelfs leuke hoedjes. "Ik sta niet gewoon op het podium mijn muziekstuk te brengen. Ik spring, dans en ik wandel tussen het publiek terwijl ik speel. Tussen de muziekstukken door zorg ik voor een woordje uitleg of vertel ik gewoon iets leuk." Daarmee wil Stijn aantonen dat een vioolconcert niet noodzakelijk een klassieke bedoening is. "Het is begonnen toen ik André Rieu aan het werk zag. Met een viool kan je veel meer dan een stijf muziekstuk brengen, en dat is wat ik doe."

Tafel wordt podium

Het publiek van Stijn is dan ook erg gemengd: soms speelt hij op seniorennamiddagen, maar evengoed verleidt hij het publiek gewoon op café. "Ook een tafel kan dienen als podium, de ambiance is nog zo groot."


De zaken gaan dan wel goed, Stijn heeft nog een doel dat hij wil bereiken. "Ik hoop kerstconcerten in de kerk opnieuw populair te maken. Op zich krijg ik zo'n kerk wel vol en het zal een concert zijn waar jong en oud van kan genieten. Verder wil ik gewoon zo voort blijven doen en ik hoop dat ik opgepikt word door radio en televisie. Ik blijf alleszins met de voeten op de grond, we zien wel wat de toekomst brengt."


Info en de cd 'Muziek recht uit mijn hart' kopen, kan via www.stijnviolist.be.