Kunst tussen sla en tomaten

FOTOMUUR MET 36 'KASTELSE KOPPEN' TE BEKIJKEN IN DE WIJNGAARD

Pat Vanderhaeghe, Wim Smet en Sophie De Winter in de tuin van De Wijngaard.
Foto Geert De Rycke Pat Vanderhaeghe, Wim Smet en Sophie De Winter in de tuin van De Wijngaard.
36 'Kastelse koppen' zijn dit weekend te bewonderen in cultuurcafé De Wijngaard tijdens de Week van de Amateurkunsten (WAK). "Ik wou de oudere generatie van Kastel in beeld brengen", zegt fotografe Mia Roels, die samen met dichteres Hilde Paepe het project op poten zette. Al kan je dit weekend ook kunst bekijken tussen de sla- en tomatenplanten of op de veerboot.

Fotografe Mia Roels en dichteres Hilde Paepe hebben speciaal voor de Week van de Amateurkunsten (WAK) het project 'Kastelse koppen' op poten gezet. Ze betrokken 36 tachtigplussers uit Kastel bij hun project. "Ik ben zelf een Kastelse in hart en nieren en ik speelde al langer met het idee om de oudere generatie van Kastel in beeld te brengen", zegt Mia.


"Mia staat erom bekend op alle evenementen aanwezig te zijn en steeds leuke foto's te maken. Naar aanleiding van de WAK wilde ik graag enkele gedichten schrijven bij bestaande foto's van haar. Dat Mia al met zo'n fantastisch idee rondliep, vormde de aanleiding van het project", zegt Hilde.


De fotografe zou op bezoek gaan bij vijftien tachtigplussers in Kastel. "Ik zou een portretfoto maken van hen in hun omgeving. Al die foto's samen vormen dan een mooie fotomuur, begeleid door een gedicht." Maar het project ging al snel een eigen leven leiden. In Kastel kent iedereen elkaar en in een mum van tijd wist heel Kastel van het project. "Iedereen wilde meedoen, ik kreeg van heel wat tachtigplussers de vraag om hen ook in beeld te brengen en zo werd het een reeks met 36 foto's van mensen tussen 81 en 96 jaar oud." Eén van de 36 'Kastelse koppen' is Miel Wuytack. "Het is fijn dat Mia de oudere generatie in beeld brengt. Ik ben maar een simpele man. We hebben altijd erg eenvoudig geleefd dus het is wel eens plezant dat ik deze aandacht krijg. Een buitengewoon project", zegt Miel, die meteen een verhaal over vroeger vertelt en naar oude foto's verwijst. "De verhalen krijg je er gratis bij", zegt Mia. "Het zijn best wel mooie verhalen, soms ook triestige verhalen van mensen die hele dagen niemand zien. Voor mij is het vooral nostalgie, want ik ben opgegroeid in deze toch wel gesloten gemeenschap." Hilde schreef bij elke foto een gedicht, dat echt is afgestemd op de personen zelf. De fotomuur krijgt een plekje in cultuurcafé De Wijngaard.

Poëzie op veerboot

Verder wordt er gezorgd voor erg uiteenlopende vormen van kunst op unieke plaatsen. "Gedurende de voorbereidingen ontstonden er heel wat verrassende matchen tussen kunstenaars, wat verrassende invalshoeken opleverde", zegt Wim Smet van de cultuurraad. "Een waaier van kunstenaars met totaal verschillende genres toont het beste van zichzelf. Wie nog nooit naar poëzie geluisterd heeft op een veerboot, kan dat tijdens het WAK of kunst bekijken in serres tussen sla en tomaten", vult Sophie de Winter van de cultuurdienst aan. Het programmaboekje is te vinden in Jan Tervaert, het gemeentehuis, de academie en in de bib.