Koppel vraagt al negen jaar om bushokje te verwijderen zodat ze eindelijk oprit kunnen aanleggen, maar gemeente doet niets

Saskia en Mathieu hopen dat er na negen jaar eindelijk iets zal veranderen en dat bushokje weg kan van voor hun huis.
Geert De Rycke Saskia en Mathieu hopen dat er na negen jaar eindelijk iets zal veranderen en dat bushokje weg kan van voor hun huis.
Saskia Philips en Mathieu Christiaens, een jong koppel uit Hamme-Zogge, voert al negen jaar lang een strijd om een bushokje voor hun woning te laten wegnemen zodat ze eindelijk een oprit kunnen aanleggen. De Lijn en de provincie zijn voor, maar gemeente Hamme wil wachten tot de heraanleg van de N446. "Onze auto staat nu noodgedwongen op straat, en wij kunnen niet veilig onze boodschappen uitladen", aldus Saskia en Mathieu. 

Het koppel is het na negen jaar proberen stilaan beu. Een bushokje van de lijn staat al die jaren al voor hun woning, op de plaats waar eigenlijk een oprit met eventueel een garage zou moeten komen. "Die plannen stonden opgenomen in het huis toen we het kochten. Wij hadden er dus goede hoop in dat het bushokje zou verdwijnen en wij snel de oprit konden aanleggen, maar na negen jaar is er nog altijd niets veranderd", zegt Saskia. 

Het koppel wil nogmaals de gemeente oproepen om actie te ondernemen om het bushokje eindelijk te laten verwijderen. Ze namen al telefonisch contact op met De Lijn en de provincie, en ze zien geen bezwaren. Het hok kan verwijderd worden en een paal is voldoende. "Het aantal reizigers dat hier staat, is ook bijzonder weinig", zegt Mathieu. "Enkel in de ochtend staan hier een paar leerlingen, maar wij hebben ook al eens aan hen gevraagd of het een probleem zou zijn als het bushokje hier verdwijnt, en zelf zij vinden het niet erg, maar voor de gemeente is het blijkbaar niet zo eenvoudig", klinkt het. 

De oprit moet hier komen, maar zolang het bushokje er staat, is er niets mogelijk.
Geert De Rycke De oprit moet hier komen, maar zolang het bushokje er staat, is er niets mogelijk.

Geduld raakt stilaan op

Het koppel stuurt al negen jaar lang meerdere mails naar de gemeente en kaartte het probleem al dikwijls aan. "Elk jaar krijgen we de melding dat het zal verdwijnen als de werken aan de N446 beginnen, maar dan is het nog maar de vraag wanneer ze bij ons beginnen, misschien duurt dat ook nog wel neger jaar", zegt Saskia. 

Het geduld bij Saskia en Mathieu raakt stilaan op. De vraag om het hok te verwijderen en gewoon een paal te plaatsen, leverde nog niets op. "Een constructief plan gaat hier blijkbaar niet. Maar intussen moeten wij onze wagen op straat laten staan en telkens oversteken met de boodschappen en onze kinderen, wat levensgevaarlijk is", aldus het koppel. "Wij hebben het gevoel dat dit op de lange baan wordt geschoven terwijl het volgens mij niet veel moeite kost om dat hok te verwijderen. Voor ons is het belangrijk dat we gewoon een concrete datum kunnen krijgen," klinkt het. 

Er werden al honderden mails en documenten gemaild. Zelf al alternatieven aangeboden, maar het bushokje staat er nog steeds.
Geert De Rycke Er werden al honderden mails en documenten gemaild. Zelf al alternatieven aangeboden, maar het bushokje staat er nog steeds.

Schepen Koen Mettepenningen (CD&V) heeft kennis van de vraag van de bewoners en is bereid met hen te praten. "Het was ook vooral mijn voorganger die hier mee bezig was, maar na 14 oktober wil ik gerust samen zitten met die mensen om tot een oplossing te komen", aldus Mettepenningen. "Er is altijd beloofd dat het zou gebeuren als de N446 aangepakt wordt. Wel dat is aan het gebeuren, de onteigeningen zijn in behandeling, de wapenwinkel is onder meer al afgebroken, dus we zijn hier mee bezig", besluit de schepen. 
56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan verlinden

  Vlak voor de verkiezingen beloven de kandidaten ( als ze verkozen worden) bergen te gaan verzetten . Na de verkiezingen kunnen ze nog geen bushokje verplaatsen .

 • chantal browaeys

  Aan Patrick Petit .. tja van die trucker - voor mij ook een goed idee, maar oeps mogen wij dat wel zeggen

 • Dick van Aggelen

  Ik zie wel een lichte en donkere garagedeur.

 • Koen Vandenberghe

  In het artikel is er sprake van "neger jaar" hoe lang is dat?

 • Bennie Thuis

  Noodgedwongen op straat? Boodschappen niet veilig uitladen? Ten eerste, waarom hebben jullie een garage? En ten tweede da buskotje stond er al voor jullie daar bouwde. Dus hebben jullie het recht niet zo te zagen!