"Elke ochtend kijken we hoeveel er nog leven"

PARVOVIRUS TREFT VZW KATTHUIS, 22 KATTEN OVERLEVEN VIRUS NIET

Aan het begin van de vakantie werd het opvanghuis nog overspoeld door zwerfkatten.
Foto GDR Aan het begin van de vakantie werd het opvanghuis nog overspoeld door zwerfkatten.
Vzw KaTThuis werd getroffen door het parvovirus. 22 van de vijftig katten die er op dit moment opgevangen worden, overleefden het virus niet. Voor de vrijwilligers die er elke dag opnieuw hun best doen om verwaarloosde en achtergelaten katten te verzorgen, is dat een financiële ramp. "Meubels, behang, vloer. Alles moeten we opnieuw aankopen."

"Hoe het virus hier binnen geraakt is, weten we niet juist. Waarschijnlijk meegekomen met een vondeling. Maar het is alleszins een ramp", zegt Wendy Raemdonck van vzw KaTThuis. De vzw werd vijf jaar geleden opgericht. Wendy vangt samen met partner Kristel Alonso en een aantal vrijwilligers achtergelaten en verwaarloosde katten op. De beestjes worden gesteriliseerd, gechipt en gevaccineerd om hen dan een nieuwe thuis te geven.


Dag in, dag uit, van 's morgens tot 's avonds zetten de vrijwilligers zich in voor de katten. "Sommige brachten we groot met een flesje. Dat wil zeggen dat we ook 's nachts om de vier uur moeten opstaan om hen te voeden. Op een dag stierven ineens drie katten en al snel bleek de hele eerste verdieping getroffen. We hadden er vijf moeders zitten met in totaal negentien kittens. Op dit moment is daarvan nog één moeder over met drie kittens. Elke ochtend gaan we met een klein hartje naar de kamer om te kijken hoeveel er nog leven."


De symptomen van een besmette kat zijn overgeven, diarree en hoge koorts. Alle katten die in KaTThuis wonen, zijn gevaccineerd, ook tegen het parvovirus. "Maar bij kittens die tussen de drie en de twaalf weken oud zijn, slaat de vaccinatie nog niet aan. Bovendien werkt de vaccinatie pas na drie maanden dus ook volwassen katten die hier nog niet zo lang wonen, zijn er nog niet immuun tegen."

Grote kosten gedaan

Het verlies van de 22 katten is één ding, de financiële kost die daarmee gepaard gaat, is een tweede zaak. "Voor heel wat katten die intussen gestorven zijn, hadden we al kosten gedaan: gechipt, gevaccineerd, gesteriliseerd. Maar nog een zwaardere kost, is de hele inboedel die we naar het containerpark konden doen. Alle meubels moeten weg, de kamers worden dagelijks ontsmet, iedereen hier wast handen en schoenen regelmatig in bleekwater en we gebruiken een speciale machine uit Engeland om te desinfecteren. We nemen geen risico en we halen ook het behangpapier van de muren en al het laminaat wordt verwijderd."


KaTThuis was bijna genoodzaakt om de deuren te sluiten. "Alleen zouden we dit niet kunnen overleven. Gelukkig krijgen we hulp van een tiental vrijwilligers die al verschillende acties op poten zetten. De moeder van onze jongste vrijwilliger Yade schoot meteen in actie en trok al van deur tot deur om zakjes snoep te verkopen. Dankzij de vele helpende handen en donaties, hopen we er wel uit te komen." Info: www.katthuis.be.