Jarenlange vete eindigt met scheldcampagne tegen burgemeester

Ruzie om buurtweg al enkele keren uitgevochten voor rechter

Een van de flyers aan de wagen van Johnny Armirotto (63).
Repro: Mine Dalemans Een van de flyers aan de wagen van Johnny Armirotto (63).
Dirk De Vis (CD&V) was in 2012 met voorsprong de populairste politicus in Ham. Eén inwoner van Leopoldsburg voert niettemin campagne tegen De Vis met onder meer een wagen vol flyers. 'Don Dirk, dictator', staat erop. Maar die actie heeft vooral met een persoonlijke vete te maken, een vete die al enkele keren voor de rechter eindigde.

De tegenstander in kwestie heet Johnny Armirotto (63). Zijn conflict met de burgemeester begon op 5 augustus 2010 en werd al uitgevochten voor de vrederechter, in de rechtbank van eerste aanleg, in de correctionele rechtbank én het hof van beroep. Johnny is eigenaar van een perceel waarheen een toegangsweg loopt en die weg is na zeven jaar nog steeds onderwerp van discussie. Om de problematiek te schetsen, is een kort historisch overzicht vereist.


Armirotto werd eigenaar van een stukje bos met buitenverblijf. "Dat perceel ligt in natuurgebied, er loopt daar een stuk weg dat al decennialang een buurtweg is en dus openbaar is", aldus De Vis. Armirotto is echter van oordeel dat de buurtweg geen openbaar karakter heeft en sloot prompt de weg af met een slagboom. De boswachter , de wandelaars en de joggers die regelmatig de buurtweg gebruikten, gingen hun beklag doen bij de burgemeester. Die gaf vervolgens zeven keer de opdracht aan het gemeentepersoneel om de afsluiting te verwijderen, maar de achtste keer werd het menens.

Burgemeester Dirk De Vis.
Mine Dalemans Burgemeester Dirk De Vis.

Bulldozers

In 2012 kwam de burgemeester eigenhandig met gemeentewerkers, politieagenten en bulldozers de versperring afbreken. De zaak escaleerde. Armirotto wilde niet van wijken weten en zwaaide volgens het strafdossier met een houten paal. Hij werd door politie en burgemeester overmeesterd en afgevoerd naar de cel. De zaak kwam voor de vrederechter van Beringen. "Die gaf mijn cliënt gelijk en stelde dat de gemeente inderdaad moest wegblijven op de toegangsweg, omdat die weg te weinig werd gebruikt door het publiek. De gemeente ging in geroep, maar het vonnis werd bevestigd", aldus advocaat Claes, die Armirotto verdedigt. De zaak werd ook behandeld op de correctionele rechtbank van Hasselt, want Armirotto werd beschuldigd van slagen en verwondingen aan het adres van politieagenten. "Mijn cliënt kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee maanden, maar werd door het hof van beroep vrijgesproken", aldus Claes. De Vis toonde zich na die vrijspraak in februari dit jaar erg ontgoocheld. "Hoe kan de politie nu nog gezag uitoefenen", zuchtte hij toen.


Volgens de advocaat en zijn cliënt heeft de gemeente nu een nieuwe weg ingeslagen. Er werd een Ruimtelijk Uitvoeringsplan opgemaakt voor het recreatiegebied dat aansluit bij het natuurgebied waarin Armirotto zijn perceel heeft. Armirotto vreest dat burgemeester De Vis van die gelegenheid zal gebruik maken om de buurtweg van Armirotto te onteigenen. "Het hele verhaal begint dus opnieuw", zucht de advocaat van Armirotto. "Volgens mij maakt hij rechtsmisbruik." Burgemeester De Vis ontkent dat: "Het perceel van Armirotto ligt niet binnen het gebied van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan en is dus niet gevat."


Armirotto blijft op ramkoers: hij noemt burgemeester De Vis 'burgemeester Klus', 'Don Dirk' en verwijt hem een dictator en leugenaar te zijn. Voor burgemeester De Vis is de kous af : de rechters hebben geoordeeld. Hij begrijpt niet waarom Armirotto hem blijft viseren. "Ik zal er mijn slaap niet voor laten."