16 maanden met uitstel na inrijden op agenten

Zestien maanden met volledig uitstel. Dat is de straf voor een 32-jarige man uit Ham nadat hij op 8 januari 2016 met zijn Subaru inreed op een politiecontrole. Twee agenten konden net op tijd wegspringen. Na een dolle vlucht viel de man in een bos en brak hij zijn been op meerdere plaatsen.

Rond 21.50 uur die avond merkte een agent in de Diesterstraat het ronkend geluid van de wagen op. Hij zag achter het stuur een opgewonden man en toen hij hem wilde aanspreken, nam die met hoge snelheid de vlucht. Even later dook de man opnieuw op en reed hij in de richting van de Markt. Daar was een politieploeg van zone Beringen-Ham-Tessenderlo bezig met een controle. "Ze wilden zich zo opstellen dat beklaagde moest stoppen, maar in plaats daarvan dook hij in een klein gat tussen de wagens en een boom. Een schot richting linkervoorband mocht niet baten", vertelde de procureur.


De man uit Ham reed zich tijdens zijn vlucht vast in de modder, maar zette te voet zijn rit verder. Tot hij viel in het bos en daarbij zwaargewond raakte. Het was een simpel klusje om hem te arresteren. "Zijn onderbeen en bovenbeen waren gebroken, zijn knie was verbrijzeld. Toen hij ondervraagd werd, was hij nog maar enkele tellen uit narcose. Er wachten hem nu nog enkele operaties", stelde zijn advocaat.


Beklaagde had die dag cannabis gebruikt, vier halve liters bier gedronken en was niet in het bezit van een rijbewijs. Volgens de burgerlijke partij ging het om poging tot doodslag, de verdediging sprak van gewapende weerspannigheid, waarbij het voertuig het wapen was. De man sukkelt nog steeds heel erg met zijn been na de feiten en kwam op krukken naar de rechtbank. "Ik was bang en raakte in paniek. Sinds de feiten is alles anders: ik kan nog steeds niet weer aan de slag als schilder."


Volgens de burgerlijke partij is het een wonder dat iedereen voor de rechter kon staan.


"Mijn cliënten keken de dood in de ogen", zegde de raadsman van de twee agenten. Zij krijgen als slachtoffer 1.740 en 1.240 euro. (BVDH)