Van Diest verlaat Halle na 92 jaar

TUIN- EN ONTSPANNINGSCENTRUM WIL UITBREIDEN OP NIEUWE LOCATIE IN BEERSEL

Tuin- en ontspanningscentrum Van Diest was 92 jaar lang een vaste waarde in het centrum van Halle, maar ruilt de stad nu voor een locatie in Beersel. Met Joris Broodcoorens stapt intussen al de vierde generatie in de zaak, en het is tijd voor uitbreiding. "We zullen de klanten beter kunnen bedienen in onze nieuwe vestiging."

Van Diest is één van de bekendste en oudste handelszaken van de stad. Het was Julien Van Diest die in 1924 de winkel aan de Ninoofsesteenweg opende. "Door de jaren heen breidde hij de zaak verder uit", vertelt kleindochter Julienne Vetsuypens, die Van Diest samen met haar man Johan Broodcoorens uitbaat. "Maar die uitbreiding gebeurde altijd in kleine stukjes. En zo zijn er in onze zaak heel wat kantjes en hoeken te vinden, waardoor het niet altijd even praktisch werken is."

Sinds kort is met zoon Joris ook de vierde generatie in de zaak gestapt. "Er is dus opvolging, en daarom hebben we beslist om naar een grotere locatie te verhuizen", aldus Julienne. Die vond de familie uiteindelijk in Beersel, langs de Grote Baan. Op de plaats waar tot enkele jaren geleden tuincentrum Goldie gevestigd was, krijgt Van Diest een nieuwe toekomst. "We hebben gewoon meer ruimte nodig", zegt Joris. "Het winkellandschap evolueert. We willen meer aanbieden dan wat in Halle mogelijk is. Zo hebben we bijvoorbeeld een heel aanbod robotgrasmaaiers, maar we kunnen de klanten niet tonen hoe die werken. In Beersel is de oppervlakte drie keer zo groot en daar kan dat perfect. We tonen er ook demotuinen en andere installaties." In de nieuwe vestiging zal ook het onderhoud en verhuur van tuinmachines uitgebreid worden. De zaakvoerders willen er zelfs opleidingen en workshops organiseren rond tuinmachines, barbecues, en meer.

Goede band met de stad

Maar Halle verliest natuurlijk wel een vaste waarde. "Sommige klanten schrokken toen ze het nieuws hoorden", zegt Julienne. "Eén van de klanten kon het amper geloven en zei zelfs - al lachend - dat je de basiliek toch ook niet verplaatst. Onze winkel is blijkbaar stevig verbonden met Halle. Maar in Beersel zal het echt veel aangenamer zijn voor ons en voor de klanten." De familie benadrukt wel dat ze met een goed gevoel uit Halle vertrekt. "We willen uitbreiden en dan weet je dat het in een stad moeilijk wordt om een geschikt gebouw te vinden", zegt Joris. "Dat is ook de enige reden waarom we uit Halle wegtrekken."

Op 31 december is Van Diest voor de laatste keer open in Halle. Daarna start de grote verhuis. Op 17 januari wil de familie de zaak heropenen in Beersel. Over de toekomst van de oude gebouwen in Halle is nog niets beslist.

Klant Amaury met zaakvoerders Johan Broodcoorens, Joris Broodcoorens en Julienne Vetsuypens in de winkel.
Mozkito Klant Amaury met zaakvoerders Johan Broodcoorens, Joris Broodcoorens en Julienne Vetsuypens in de winkel.
Door de jaren heen werd de winkel beetje per beetje uitgebreid, wat je hier aan de abrupte overgang van de ene vloer naar de andere kan zien.
Mozkito Door de jaren heen werd de winkel beetje per beetje uitgebreid, wat je hier aan de abrupte overgang van de ene vloer naar de andere kan zien.
Wat er met de huidige winkel aan de Ninoofsesteenweg zal gebeuren, is niet duidelijk.
Mozkito Wat er met de huidige winkel aan de Ninoofsesteenweg zal gebeuren, is niet duidelijk.