Unieke orgel van zaal Fresia te koop

STUKJE MUZIKALE NOSTALGIE KAN 20.000 EURO OPLEVEREN

Het oude Decap-orgel, met onder andere drie accordeons, een xylofoon en een drumstel ingewerkt, wacht op een nieuwe eigenaar.
Mozkito Het oude Decap-orgel, met onder andere drie accordeons, een xylofoon en een drumstel ingewerkt, wacht op een nieuwe eigenaar.
Het unieke orgel van de vroegere feestzaal Fresia in Halle staat te koop. De zaal wordt verbouwd tot dansschool en de nieuwe eigenares Emily Cremers hoopt een liefhebber te vinden die 20.000 euro neertelt voor het stukje nostalgie. "Het orgel is uniek in België en is eigenlijk zelf dubbel zoveel waard", vertelt Emily, die er dit najaar haar dansstudio opent.

Duizenden bezoekers van feestzaal Fresia aan de Rodenemweg in Halle dansten op de deuntjes van het orgel dat toenmalig eigenaar Julien er begin jaren tachtig liet installeren. Het orgel werd gemaakt in het befaamde atelier van de gebroeders Decap. Er werden onder andere drie accordeons, een xylofoon en een drumstel ingewerkt. Julien schakelde zelfs een bevriend elektricien in zodat de lichten in de zaal werkten op de maat van de orgelmuziek.

Emily Cremers verkoopt het unieke instrument om plaats te maken voor haar dansstudio.
Mozkito Emily Cremers verkoopt het unieke instrument om plaats te maken voor haar dansstudio.

Plaats ruimen voor bar

Intussen kocht Emily Cremers de zaal over om er haar dansstudio verder uit te bouwen. "We hoopten het orgel eerst te bewaren", vertelt Emily. "Maar op de plaats waar het nu staat, zal de bar ingericht worden. Het orgel verhuizen naar een andere plek in de dansschool is ook geen optie. Het is een prachtig stuk, maar we kunnen er jammer genoeg niets mee doen. In de dansstudio kunnen we het niet gebruiken. Daarom hebben we beslist om het te verkopen. De opbrengst kunnen we dan opnieuw investeren in de dansschool."

Veel belangstelling

Emily hoopt 20.000 euro te krijgen voor het orgel. "Terwijl zo'n mooi exemplaar al snel 45.000 euro kan kosten", zegt ze. "Maar orgels zijn nu eenmaal niet meer zo populair bij het publiek. Er daagden al enkele geïnteresseerde kopers op. Een van hen zegde al toe, maar kreeg de financiering jammer genoeg niet rond. Zelfs uit Nederland was er belangstelling. We moeten echt een liefhebber vinden die het ergens een plaats kan geven. Ik hoop dat we die juiste koper snel vinden want intussen gaan de verbouwingen hier ook verder."

370 liedjes

Kandidaat-kopers voorzien best al wat plaats als ze het opvallend stuk in huis willen halen. Het orgel is 7,80 meter lang en 2,85 meter hoog. De bediening gebeurt via een computer die 370 voorgeprogrammeerde liedjes kan afspelen en het volume kan ook nog eens apart aangepast worden.

Verbouwingen

Terwijl Emily wacht op een koper gaan de verbouwingen dus gewoon door. Oorspronkelijk was het de bedoeling om Dansstudio Emily Cremers (DEC) in juni te openen. "Maar de opening is uitgesteld naar september", zegt Emily. "Onder andere de plaatsing van de branddeuren liep vertraging op en alles moet wel perfect in orde zijn als de dansschool opent. We kunnen nog even verder werken op de huidige locatie in Buizingen en in september kunnen we dan een nieuw dansseizoen starten op de Rodenemweg." Wie interesse heeft in het orgel kan Emily bereiken op 0499/.32.76.88.