Restaurant Van Hoo onder vuur na weigeren blindengeleidehond

Erik Vermander en zijn blindengeleidehond Xappa werden arrogant aan de deur gezet in een Hals restaurant.
Foto Mozkito Erik Vermander en zijn blindengeleidehond Xappa werden arrogant aan de deur gezet in een Hals restaurant.
De blinde Erik Vermander (43) uit Brugge dient klacht in tegen de zaakvoerder van een restaurant in Halle omdat die weigerde de assistentiehond van Erik toe te laten in het restaurant. "Het is de eerste keer dat een uitbater zo moeilijk deed", zegt Erik.

Erik wilde maandag in het restaurant Van Hoo in Halle iets eten met een collega, maar hij kreeg daar te horen dat zijn assistentiehond Xappa niet welkom was. "De ober vroeg ons om te vertrekken", zegt Erik. "Ik vertelde hem dan dat het bij wet verplicht is om assistentiehonden binnen te laten en daarop kwam dan de zaakvoerder die zich heel arrogant gedroeg. Ik moest Xappa buiten vastbinden aan een paaltje, maar een blindengeleidehond van 25.000 euro laat ik niet zomaar buiten."


Erik en zijn collega vertrokken, maar belden wel meteen de politie. "Ik moest ik naar het commissariaat gaan om een proces-verbaal te laten opstellen. Daar vertelden ze me dat er volgens hen helemaal geen wet bestond waarop ze zich konden baseren. Ik heb zelf nog naar het Belgisch centrum voor Geleidehonden moeten bellen die dan de wet doorstuurde naar de politie. Intussen heb ik van de politie al een telefoon gekregen dat er nu toch heen proces-verbaal is opgesteld en dat ze zich verontschuldigen, maar ik had verwacht dat ze de wet kennen. Ik hoop nu dat mijn klacht serieus genomen wordt", aldus Erik Vermander.


Zaakvoerder Alex Lories van restaurant Van Hoo wil niet reageren. "Weinig mensen kennen de wetgeving", zegt voorzitter Mark van Gelder van de Belgian Assistance Dog Federation (BADF). "Vorig jaar ontvingen we 58 meldingen van mensen van wie de assistentiehond de toegang werd ontzegd. Het is maar het topje van de ijsberg."


Intussen bekritiseren heel wat mensen op de sociale netwerksite Facebook de beslissing van de zaakvoerder. De man kreeg intussen zelfs al dreigtelefoons. (BKH)