Mande leeft samen met 1.357 pony's

MET HAAR HONDERDEN DISNEY-POPPEN ERBIJ IS VERZAMELING 100.000 EURO WAARD

Verzamelaarster Mande Walschot met een van de vele My Little Pony's die ze heeft.
Foto Mozkito Verzamelaarster Mande Walschot met een van de vele My Little Pony's die ze heeft.
Het huis van verzamelaarster Mande Walschot (27) is een paradijs voor poppenliefhebbers. Mande heeft niet minder dan 1.357 My Little Pony's uitgestald. Daarmee heeft ze wellicht de grootste My Little Pony-collectie van het land. Nog eens honderden Disney-poppen sieren de kasten. "Enkele jaren geleden zag ik een pony in een speelgoedwinkel die me deed wegdromen naar mijn jeugd. Daar is alles begonnen", vertelt ze over haar opvallende verzameling die intussen zelfs 100.000 euro waard is.

My Little Pony is vandaag nog steeds bij kinderen een bekende animatiereeks. Begin jaren tachtig werden de figuurtjes gelanceerd. "Ik speelde zelf als kind ook met die pony's", vertelt Mande. "Toen ik in 2009 een speelgoedwinkel binnen stapte zag ik er plots eentje staan. Ik vond toen wel dat die er veel lelijker uit zag dan de pony's waar ik mee speelde. Maar uiteindelijk kocht ik er eentje als jeugdherinnering en ben ik ze echt beginnen verzamelen."

"Mooie verpakkingen"

Op zeven jaar tijd sprokkelde Mande zo 1.357 My Little Pony's bij elkaar. Twee kamers op de eerste verdieping staan vol met de kleurrijke figuurtjes. Het valt meteen op dat praktisch alle pony's nog in de verpakking zitten. "Omdat die verpakking ook mooi is", zegt Mande. "Het is zonde om die zo maar weg te gooien. En dus blijven de pony's ook in de doos zitten." Op internet volgt Mande alles op zodat ze er als de pinken bij is om nieuwe pony's te kopen. "Niet alleen nieuwe pony's", legt ze uit. "Op tweedehands- en veilingssites kan je er ook vaak vinden. Maar ik denk natuurlijk wel na voor ik echt bied. Bepaalde exemplaren kosten echt wel veel geld. Soms krijg ik er ook wel eens van vrienden of collega's. De pony's van vroeger zijn ook niet meer te vergelijken met die van vandaag. De eerste My Little Pony's waren best mollig, dan zijn ze afgeslankt, weer verdikt en nu zijn ze heel wat kleiner. Zo heb je dus telkens een nieuwe generatie die je kan verzamelen."

"Niet om mee te spelen"

Intussen is de verzameling van Mande ook al uitgebreid naar poppen. Vooral de Disney-prinsessen hebben een ereplaats gekregen. "Disney weet dat er heel wat verzamelaars zijn", legt Mande uit. "En dus komen er regelmatig beperkte reeksen uit van Disney-figuren. Dat zijn dus geen poppen waar je een kind mee laat spelen. Daarvoor zijn ze ook wat te duur. Die poppen zijn erg gegeerd. Soms zijn ze op amper vijf minuten uitverkocht en dus zit ik dan ook altijd goed op tijd achter de computer om ze te bestellen."


De Disney-prinsessen pronken in de woonkamer maar ook in een tweede kamer staat het vol met de bekende personages. De veranda is intussen gevuld met poppen van de reeksen Monster High en Ever After High. De collectie van Mande is intussen 100.000 euro waard. "Dat is een schatting natuurlijk. En dat lijkt ook veel geld, maar ik ga met mijn vriend ook niet op vakantie. Andere vrouwen kopen een dure handtas of schoenen, ik koop gewoon veel liever een nieuwe pop. Ik heb de verzameling wel al laten verzekeren. Als ik die poppen zou verliezen dan ben ik echt wel een fortuin kwijt."


Mande is natuurlijk wel fan van Disneyland. "Ik ga wel elk jaar eens naar Disneyland Parijs omdat het er zo leuk is. Er is ook een winkel vol met Disney-spullen, maar die plunder ik niet. De poppen die voor het pretpark zijn uitgebracht heb ik al en al die andere dingen interesseren me niet. Ik denk dat ik zelfs nog maar de helft heb van My Little Pony. Ik heb dus nog wel nog even de handen vol met die collectie."