Kunstenaar Michael Peetermans verbolgen over staat van kunstwerk: 'De geschiedenis van Lembeek' compleet vernield door wind

Stadsbestuur investeert in nieuw doek

Het doek werd volledig weggeblazen door de windstoten van afgelopen dagen.
Mozkito Het doek werd volledig weggeblazen door de windstoten van afgelopen dagen.
Het kunstwerk ‘De geschiedenis van Lembeek’ is volledig vernield door de windstoten van de afgelopen weken. Het doek hangt troosteloos rond de constructie van palen. Michael Peetermans, een van de drie kunstenaars van het werk, vraagt het stadsbestuur om een herstelling van het werk.

Het kunstwerk hangt sinds 2017 opnieuw op het Claesplein. Jan Vankeerberghen, Michaël Peetermans en Bertien Boon waren de kunstenaars die het doek in 2012 schilderden. Het metersgrote schilderwerk geeft de geschiedenis van Lembeek op een indrukwekkende manier weer. Toch zullen passanten en omwonenden er momenteel niet veel van merken, want het doek is volledig weggeblazen door de hevige windstoten van de afgelopen dagen. “Midden januari zat er al een grote scheur in het doek”, zegt kunstenaar Michael Peetermans. “Via de sociale media deed ik een oproep aan het stadsbestuur om respect te tonen voor het werk en te investeren in de herstelling van het doek. Blijkbaar viel die oproep in dovemansoren, want een maand later is er niets gebeurd. Straffer nog: door de wind is het kunstwerk volledig vernield.”

Het kunstwerk hangt amper nog vast aan de constructie van palen op het Claesplein.
Mozkito Het kunstwerk hangt amper nog vast aan de constructie van palen op het Claesplein.

Ideale moment voor herstelling

Peetermans vraagt nogmaals aan het stadsbestuur om in actie te treden. Volgens de kunstenaar is het hoog tijd om ‘De Geschiedenis van Lembeek’ terug in het straatbeeld te zetten. “Lembeek is opnieuw aan het herleven”, vindt Peetermans. “In het centrum hebben nieuwe handelaars zich gesetteld, maar die weten niet eens dat er een doek hangt. Veel Lembekenaren zijn trots op het kunstwerk, maar niemand kan het zien. Erg spijtig voor de makers, maar ook voor de inwoners.”

Een troosteloze aanblik van het kunstwerk 'De geschiedenis van Lembeek'.
Mozkito Een troosteloze aanblik van het kunstwerk 'De geschiedenis van Lembeek'.

Opnieuw printen op winddoorlatend doek

Burgemeester Marc Snoeck (sp.a) had de klachten al eerder gehoord en belooft in actie te schieten. “Het doek wordt vandaag opgehaald”, belooft Snoeck. “De windstoten van afgelopen dagen hebben lelijk huis gehouden, het werk is volledig naar de vaantjes. Het heeft geen zin om het doek opnieuw te herstellen, daarom kiezen we voor een andere oplossing.” De stad Halle zal nieuw materiaal aankopen om een doek op te hangen. Daarnaast wordt het werk geprint op een nieuw doek. “Het kunstwerk wordt op dezelfde grootte gereproduceerd”, aldus Snoeck. “Dit keer kiezen we voor een winddoorlatend doek, waardoor de wind geen vrij spel meer heeft. Dat is zéker nodig, anders zou het werk binnen de kortste keren terug vernield worden. Wanneer het werk opnieuw in het straatbeeld hangt, is nog niet geweten. We proberen alles zo snel mogelijk te doen, maar de reproductie kan natuurlijk even duren. De stad Halle voorziet wel een budget om alles te financieren.” Het is echter niet de eerste keer dat ‘De Geschiedenis van Lembeek’ wordt weggehaald van het Claesplein. In 2013 sneed een vandaal de touwen van het doek door, waardoor het schilderwerk wegvloog. Toen kon Peetermans het doek slechts op het nippertje redden. 

Jan Vankeerberghen, Bertien Boon en Michael Peetermans voor hun kunstwerk 'De Geschiedenis van Lembeek' bij de onthulling in 2012.
Mozkito Jan Vankeerberghen, Bertien Boon en Michael Peetermans voor hun kunstwerk 'De Geschiedenis van Lembeek' bij de onthulling in 2012.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.