Geraamtes zetten werken 'on hold'

ARCHEOLOGEN VONDEN ER AL 220 EN KRIJGEN NU EXTRA TIJD

De archeologen leggen enkele van de geraamtes bloot.
Foto Mozkito De archeologen leggen enkele van de geraamtes bloot.
De goed 220 geraamtes die onder de Beestenmarkt bleken te liggen, hebben nu toch gevolgen voor de geplande rioleringswerken. Die worden dik twee weken uitgesteld zodat er tijd vrijkomt voor extra archeologisch onderzoek.

De opgravingen op de Beestenmarkt begonnen midden februari. Het plein zal volledig heraangelegd worden, maar dat kon pas nadat er een archeologisch onderzoek uitgevoerd werd. Je weet immers nooit wat voor kostbaars er in de grond kan zitten, en van de Beestenmarkt is nagenoeg bekend dat die tot het einde van de negentiende eeuw gebruikt werd als kerkhof van Halle. En inderdaad: meer dan 220 geraamtes werden blootgelegd.


Die geraamtes blijken nu toch wat roet in het eten te gooien, want tijdens de laatste ontleding van het plein kwamen er nog eens tientallen bovengronds. "Die worden nu onderzocht", zegt schepen van Openbare Werken Johan Servé (sp.a). "We hadden gehoopt dat er geen meer zouden opduiken, maar helaas. Dat de onderzoekers nu nog beenderen gevonden hebben, heeft ook hen verbaasd. Daarom wordt er nu verder gegraven - elke vondst is uniek en kan kostbare informatie vrijgeven over de tijdsgeest. De gevonden geraamtes worden opgestuurd naar een labo, om op onder meer ziektes onderzocht te worden. Na onderzoek worden ze vrijgegeven, en krijgt de stad de kans om er zelf iets mee te doen. We kunnen ze ook schenken aan het Jubelparkmuseum in Brussel, maar het stadsbestuur wil daar nog even over nadenken. We weten nog niet echt wat we met die geraamtes zullen doen, al hebben we natuurlijk nog even de tijd."

Week langer graven

Gevolgen zijn er alleszins voor de werken op de Beestenmarkt, want normaal zou het archeologisch onderzoek al achter de rug moeten zijn. "De archeologen zullen nu nog een week graven", aldus Servé. "De rioleringswerken starten ook niet meteen na die week. Wel starten we dan de werken aan de voetgangerszone. Omdat je daar geen gemotoriseerd verkeer hebt, moet die herinrichting vlot verlopen. De werken zouden slechts drie dagen in beslag nemen, en met de komende feestdagen lijkt dat ons ideaal." De rioleringswerken op de Beestenmarkt zullen dan op 29 mei beginnen. De vertraging is geen goed nieuws voor Servé, maar hij is er al bij al gerust in. "Het is moeilijk om de einddatum van de werken te voorspellen", klinkt het. "Maar eind augustus moet alles achter de rug zijn. Zonder bijkomende 'hindernissen' zal deze vertraging geen al te grote gevolgen hebben."