Dochter van schilder Jozef Lucas schenkt topwerk 'Ruimte' aan stad

Schepen van Cultuur Marc Snoeck (sp.a) (l.) met het werk 'Ruimte' van Jozef Lucas, dat door diens dochter Jenne aan het stadsbestuur geschonken werd. Rechts kijkt burgemeester Dirk Pieters (CD&V) toe.
Mozkito Schepen van Cultuur Marc Snoeck (sp.a) (l.) met het werk 'Ruimte' van Jozef Lucas, dat door diens dochter Jenne aan het stadsbestuur geschonken werd. Rechts kijkt burgemeester Dirk Pieters (CD&V) toe.
Het stadsbestuur krijgt een opmerkelijk schilderij in zijn bezit. Het kunstwerk 'Ruimte' van schilder Jozef Lucas werd door zijn dochter Jenne geschonken aan Halle tijdens de vernissage van de Herfsttentoonstelling van Kunstgroep Aureool.

Jozef Lucas is een van de beste schilders die Halle ooit gekend heeft. Hij hoort thuis in het kransje topkunstenaars zoals Louis Thevenet, Valerius Desaedeleer en Jozef Colruyt.


Zijn werken werden gelauwerd in New York en in het Japanse Osaka. De kunst van Lucas was te zien op tentoonstellingen in Duitsland en in Engeland, maar ook in Zuid-Amerika. De schilderijen van Lucas reisden de wereld rond maar in veel van zijn werken werd ook Halle getoond. Een van zijn schilderijen, dat buurgemeente Pepingen als decor had, belandde zelfs ooit op een postzegel van De Post.

Kunstgroep Aureool

"Omdat we dit jaar 750 jaar Halle als bedevaartstad vieren, vonden we het een mooi gegeven om de werken van mijn vader die met Halle te maken hebben nog eens tentoon te stellen", vertelt Jenne Lucas, die zich net als haar vader inzet voor de Kunstgroep Aureool en als kunstenares in zijn voetsporen trad.


"Op de werken is de Wegom te zien, maar ook de Grote Weide of de Sollenbeemd."


Een zicht vanuit het landschap op de stad groeide uit tot een van Lucas bekendste werken. 'Ruimte' dateert uit 1978 en prijkt ook op de voorpagina van een biografie over de man. Dat werk schenkt Jenne nu aan de stad. "Ik verwacht dat het een mooie plaats krijgt", zegt Lucas. "Het werk van mijn vader verdient dat ook."

Mooie plaats

Schepen van Cultuur Marc Snoeck (sp.a) bedankte Lucas voor het gebaar.


"Het is zeer mooi dat we deze reeks werken van Jozef Lucas nog eens te zien krijgen", aldus Snoeck. "Hij was een van de grootste kunstenaars die Halle ooit gekend heeft." Burgemeester Dirk Pieters beloofde nadien nog dat het werk zeker een mooie plaats zal krijgen. Jozef Lucas overleed in 1987 op 85-jarige leeftijd. (BKH)