De wagen die brandweermannen op adem helpt komen

AAN BOORD: TENT, STOELTJES, TAFELS, DRANK, ETEN...

De rustzone, met achteraan in beeld de REHAB-wagen, tijdens een interventie in Herne. We zien onder meer de koffie al klaarstaan, maar aan boord vind je ook kant-en-klare maaltijden en koelvesten (r.).
Mozkito De rustzone, met achteraan in beeld de REHAB-wagen, tijdens een interventie in Herne. We zien onder meer de koffie al klaarstaan, maar aan boord vind je ook kant-en-klare maaltijden en koelvesten (r.).
De brandweer kan tegenwoordig bij fysiek zware interventies een REHAB-wagen inzetten. Een mobiel rustpunt, zeg maar, waar ploegen even kunnen uitblazen. Voorlopig gaat het nog om een oud dienstvoertuig met daarin een tent, eten en drank, en speciale kledij om op te warmen of af te koelen. Op termijn moet er een specifiek uitgeruste versie komen.

Brandweermannen en - vrouwen gaan bij interventies vaak tot het uiterste, dus het spreekt voor zich dat recupereren tijdens en na zo'n interventie belangrijk is. "Het hoeft allemaal zelfs niet eens altijd lang te duren", zegt sergeant Dries Van Langenhove van brandweerzone Vlaams-Brabant West, die verantwoordelijk is voor de REHAB-wagen. "Neem nu een hevige woningbrand. Het is niet uitzonderlijk dat je daar met een lichaamstemperatuur van 39 à 40 graden - eigenlijk koorts, dus - van wegwandelt. Het wordt soms onderschat wat een interventie van ons vraagt." Een ander voorbeeld zijn gaspakinterventies. Hulpverleners dragen dan doorgaans gele pakken die hen beschermen tegen chemische stoffen en dampen. "Zo'n pak is luchtdicht", legt Van Langenhove uit. "De warmte die je lichaam produceert, kan dus niet weg, waardoor je enorm gaat zweten. Per dag mag je zo'n pak maximaal twee keer een halfuur dragen."

Mozkito

Werken als bedrijf

Welzijn krijgt de jongste jaren steeds meer aandacht binnen de brandweer, en daarom werd de REHAB-wagen in dienst genomen. "Vroeger opereerde elk korps bij wijze van spreken onder de eigen kerktoren", aldus Van Langenhove. "We moesten dus 'ons plan trekken', maar konden wel rekenen op moeder de vrouw, buurtbewoners of OCMW's. Tegenwoordig werken we binnen een grote zone, en zijn we eigenlijk een echt bedrijf geworden. En zo is ook 'het familiale' wat verwaterd. Daarom hebben we ook nood aan zo'n voertuig. In de REHAB-wagen zitten kampeerstoeltjes, plooitafels en een tent, waar we een rustzone op het terrein mee kunnen uitbouwen. Er zijn ook thermische vesten aan boord, om brandweermannen te helpen afkoelen bij zware branden. Anderzijds hebben we ook bodywarmers, wanneer ze warm moeten blijven. Voorts hebben we ook warme maaltijden mee die bereid kunnen worden met enkel kokend water. Bijvoorbeeld puree met rundvlees, pasta bolognese, of kip met curry. En er zijn ook energierepen aan boord, voor de snelle suikers. Voorts is het ook de bedoeling om koffie en soep te kunnen aanbieden, naast frisdranken, sportdranken en water."


De REHAB-wagen staat paraat in de Opwijkse brandweerkazerne. "Omdat wij de enige post binnen de zone zijn die uitsluitend op vrijwilligers draait", legt Van Langenhove uit. "We hebben dus ook minder interventies, en 35 mensen paraat om - eventueel met de REHAB-wagen - uit te rukken. Die wordt overigens door twee personen bemand."

Mozkito

Al negen interventies

Sinds midden september rukte de REHAB-wagen al negen keer uit, en de eerste lading maaltijden is ook al volledig verorberd. Bedoeling is om in de nabije toekomst een nieuw voertuig aan te kopen, type mobilhome. De brandweerzone zou die graag volgend jaar al aan het wagenpark toevoegen, maar mogelijk zal de kostprijs die bestelling naar 2019 duwen.

Thies, brandweerman en huiscartoonist van de zone Vlaams-Brabant West, liet zich al inspireren door de REHAB-wagen.
Thies Thies, brandweerman en huiscartoonist van de zone Vlaams-Brabant West, liet zich al inspireren door de REHAB-wagen.