DE KONINKLIJKE BOERKES

OUDSTE CARNAVALSGROEP MAG TITEL VOORLOPIG ALS ENIGE UIT HET WERELDJE DRAGEN

De leden van De Boerkes, met links vooraan secretaris Patje. De hoed en het lint van stichter Jean Jacmin worden nog altijd bewaard.
Mozkito De leden van De Boerkes, met links vooraan secretaris Patje. De hoed en het lint van stichter Jean Jacmin worden nog altijd bewaard.
De Boerkes draaien al meer dan vijftig jaar mee in het Halse carnaval, en voortaan mogen ze dat doen onder de titel 'koninklijk'. "We zijn zelfs de enige carnavalsgroep in België die zich zo mag noemen", aldus secretaris Eddy 'Patje' Marcelis.

Patje zet zich intussen zelf ook al jaren in voor De Boerkes, de oudste groep in Halle die al sinds 1965 een vaste waarde is in de stoet. "Onze stichter Jean Jacmin nam toen met een groep vrienden deel aan 'Interland', een spel op de toenmalige zender BRT", vertelt Patje. "Ze amuseerden zich zo goed, dat ze besloten om een jaar later deel te nemen aan carnaval. En zo waren De Boerkes geboren."


Dik een halve eeuw later zijn die Boerkes nog altijd springlevend. En dankzij de inzet van Patje mag de groep zich nu zelfs koninklijk noemen. "Dat was iets wat ik De Boerkes nog wilde geven", vertelt Patje. "Het bleek evenwel niet zo simpel te zijn. Ik stuurde een brief naar het Koninklijk Paleis, maar er moest ook een heel dossier samengesteld worden. Gelukkig kreeg ik hulp van cultuurschepen Marc Snoeck (sp.a) en burgemeester Dirk Pieters (CD&V). Het hele dossier is nu goedgekeurd. Ik heb ook nog een en ander opgezocht en volgens mijn informatie zijn we de enige carnavalsgroep in het land die de titel 'koninklijk' draagt. Organisatoren van carnavalsevenementen kregen de titel wel al, maar een groep nog nooit. Daar mogen we heel fier op zijn. Dit is mooi voor De Boerkes, het Halse carnaval en de stad."

Eentje uit de oude doos: we zien prins Jean Jacmin in 1973, met de bekende koe van De Boerkes die nog altijd van stal gehaald wordt voor carnaval.
Mozkito Eentje uit de oude doos: we zien prins Jean Jacmin in 1973, met de bekende koe van De Boerkes die nog altijd van stal gehaald wordt voor carnaval.

Tegenslagen

Met een stichter als Jean Jacmin hoeft het niet te verbazen dat De Boerkes een legendarische groep geworden zijn. Ook zijn opvolger Edouard 'Boy' Demuylder speelde trouwens een belangrijke rol in dat proces. Beiden werden Prins Carnaval, en dus belangrijke figuren in de geschiedenis van het dorpsfeest. "Zij maakten van De Boerkes een groep waar het plezant was én is, en waar de leden graag samen carnaval vieren", klinkt het. "Al hebben we ook onze tegenslagen gekend. Zo overleed Jean op 13 september 2008. Toen we een week later afscheid van hem namen, kregen we diezelfde dag nog te horen dat ook Boy overleden was. En dat allemaal terwijl we een eetfestijn organiseerden. Er volgden moeilijke weken, maar alles is goed gekomen. Het ging niet altijd even gemakkelijk, maar onze vriendschap overwon alles."


Met Cindy (2013) en Steffi (2016) leverde de groep in de voorbije jaren ook twee prinsessen. "Dit jaar hebben we geen kandidaten afgevaardigd", lacht Patje. "Want wanneer wij een prinses hebben, dan sneeuwt het. Dit jaar willen we voor mooi weer gaan." De Boerkes zullen dit jaar overigens nog één van hun prinsen eren in de stoet. Boy zou 33 jaar prins geweest zijn, en dat zal je merken aan de char van de groep. Voorts kijken De Boerkes uit naar 2020, wanneer ze hun 55-jarig jubileum mogen vieren - alweer een unicum in het Halse carnaval.