Adopteer een groene verlichtingspaal

STAD GEEFT HALLENAREN KANS OM VENNOOT TE WORDEN IN ENERGIEZUINIG PROJECT

Onder meer langs de Lenniksesteenweg zal de nieuwe verlichting betaald worden via het project waar inwoners op kunnen intekenen.
Foto Mozkito Onder meer langs de Lenniksesteenweg zal de nieuwe verlichting betaald worden via het project waar inwoners op kunnen intekenen.
Coöperatieve Pajopower gaat in Halle op zoek naar 950 vennoten voor een project om energiezuinige straatverlichting in de stad te plaatsen. Het gaat om een primeur voor Vlaanderen. De verlichting zal de stad jaarlijks 69.000 euro op de energiefactuur besparen, maar bedoeling is ook om via het project de inwoners te sensibiliseren.

Langs de invalswegen Bergensesteenweg, Edingensesteenweg, Lenniksesteenweg, Ninoofsesteenweg en Nijvelsesteenweg worden 445 oude armaturen vervangen door efficiëntere LED-armaturen. "Die investering past perfect in ons klimaatplan", zegt schepen van Milieu Peggy Massien (sp.a). "We willen de CO2-uitstoot met twintig procent terugdringen en tegelijk als stadsbestuur ook twintig procent minder energie verbruiken. In onze gebouwen namen we al veel maatregelen. De bibliotheek kreeg onder meer nieuwe verwarming en nieuwe ramen, en ook in het stadhuis werd een energiezuinigere verwarming geïnstalleerd. Maar het hele verhaal kan dus ook doorgetrokken worden naar de openbare verlichting."

225.000 euro

Het stadsbestuur wil de inwoners nu warm maken om mee te investeren in de aankoop van de LED-verlichting. "Door de LED-verlichting zal de stad jaarlijks 69.000 euro besparen op de energiefactuur", zegt schepen van Financiën Dieuwertje Poté (CD&V). "De investering kost ons wel 225.000 euro. Dat geld hadden we kunnen lenen bij de bank, maar we hebben er evenwel voor gekozen om het te lenen bij de sociale coöperatieve Pajopower. Op een termijn van zeven jaar betalen we het bedrag dan terug aan Pajopower, met intrest. De inwoners van onze stad kunnen dan weer aandelen kopen en krijgen als aandeelhouder een deel van die interest uitbetaalt als winst. Een ander deel van de opbrengst zal dan gebruikt worden voor andere groene projecten."


Het schepencollege besliste afgelopen vrijdag officieel om de Gooikse coöperatieve Pajopower in te schakelen. "We waren al van in het begin gecharmeerd door de aanpak van het stadsbestuur", zegt Patrick Swyngedouw van Pajopower. "Het is leuk om te horen dat een stad ook eens buiten de lijntjes wil kleuren. Zelf zijn we een groep vrijwilligers die mensen willen laten investeren in duurzame energie, zonder daarbij woekerwinsten te willen maken. De nadruk ligt bij ons op het sociale karakter. Iedereen heeft bij ons één stem, en investeert mee in mooie projecten in de streek."

Infoavonden

Het stadsbestuur en Pajopower organiseren binnenkort een reeks infoavonden om de Hallenaren warm te maken voor de investering. Wie interesse heeft, kan een aandeel van 250 euro kopen. Onder de slogan 'Adopteer uw verlichtingspaal' hoopt de coöperatieve 950 inwoners te vinden die mee willen stappen in het verhaal. Wat het rendement zal zijn, wordt later nog bepaald. Maar volgens schepen Peggy Massien wordt het project ook niet gelanceerd om volop winst te maken. "De bedoeling is vooral om mensen te betrekken bij ons energieverhaal. Als stadsbestuur willen we het goede voorbeeld geven, door efficiënter met onze energie om te springen. En via deze financiering kunnen we mensen ook echt meenemen in het verhaal. Zo kunnen ze zelf nadenken over hoe ze dagelijks zuiniger kunnen omspringen met energie."