"Zuiddag is ontstaan uit zot enthousiasme"

HALS INITIATIEF ZET 15.000 SCHOLIEREN AAN HET WERK

Ellen Dereymaeker werkt nu voltijds aan de Zuiddag.
Foto Baert Ellen Dereymaeker werkt nu voltijds aan de Zuiddag.
15.000 scholieren in Vlaanderen werkten gisteren een dagje voor het Zuiden. Maar tien jaar geleden organiseerden Ellen Dereymaeker uit Halle en enkele andere vrijwilligers de eerste editie en deden hooguit vijfhonderd jongeren uit de Zennevallei mee. De voorbije jaren werd een groot deel van Vlaanderen en Brussel veroverd. "De eerste Zuiddag ontstond gewoon uit zot enthousiasme", zegt Ellen.

Het verhaal van Zuiddag begint in Brazilië, waar Ellen Dereymaeker een tiental jaar geleden aan de slag was als vrijwilligster in de sloppenwijken van Recife waar Bart Vetsuypens en zijn vrouw Carine Haesen er met de organisatie Diaconia jongeren een kans op onderwijs willen bieden. "In Noorwegen bestond toen al een Zuiddag", vertelt Ellen. "De opbrengst van het Noorse project ging toen naar Diaconia en zo ontstond het idee bij enkele caipirinha's om hier iets gelijkaardigs te doen. Dat was samen met Bart en Carine maar ook Ewoud Monbaliu, die vandaag nog steeds voorzitter is van de raad van bestuur. Het was zot enthousiasme van ons maar in 2006 klopten zo 500 jongeren uit zeven scholen uit de Zennevallei een dagje voor het Zuiden. Door de scholen lesmateriaal aan te bieden, konden ze de Zuiddag ook duiden in de lessen. Die eerste edities organiseerden we alles in onze vrije tijd. Een paar jaar later kregen we dan subsidies van de Vlaamse overheid en kon ik voltijds Zuiddag organiseren als coördinator."

Uitbreiden

De jaren nadien werd de organisatie alleen maar groter. "We wilden graag de campagne uitbreiden en zo kwamen we in Lier terecht. In een paar jaar tijd groeide Zuiddag van vijftien naar zestig scholen." Gisteren gingen 15.000 scholieren van 180 scholen in Vlaanderen en Brussel aan de slag in supermarkten, bedrijven, café's of gewoon bij mensen thuis. De 50 euro die ze verdienden wordt dit keer gebruikt op jonge cacaoboeren in Nicaragua te steunen. Zuiddag kiest zo elk jaar een nieuw project uit. "We denken daar steeds goed over na", zegt Ellen. "De jongeren van hier worden bij die beslissing betrokken en kunnen zelf voorstellen doen. De visie van Zuiddag blijft daarbij wel steeds hetzelfde. Het moet jonge mensen vooruithelpen in het Zuiden. Onze Zuiddag zet de NGO's ook mee aan het denken. Zo stel ik vast dat ook zij in hun activiteiten meer aandacht hebben voor jongeren."


Ondanks het feit dat Zuiddag nu al zoveel scholieren bereikt, willen Ellen en de andere medewerkers nog meer mensen mobiliseren. "We dromen zelfs van vijftigduizend of honderdduizend jongeren die een dag werken op Zuiddag", zegt Ellen. "Hier zit zoveel potentieel in. Zuiddag is wel al bekend maar nog niet bekend genoeg. Veel bedrijven weten vaak nog niet waar het over gaat als een leerling bij hen aanklopt op zoek naar een job. Dus willen we in de toekomst nog meer naar buiten komen. Zo organiseren we tijdens het jaar ook workshops. De Zuiddag zelf is dan de kers op de taart. Ik hoop alvast dat we met deze campagne dus nog veel meer scholen, bedrijven en jongeren kunnen aanspreken. Het is best indrukwekkend als we terugkijken op het parcours dat we al afgelegd hebben maar we kunnen dus nog veel meer doen."