"Stond trucker hier als hij voorzichtiger was?"

COLRUYT-MEDEWERKER VOOR RECHTER NA ONGEVAL WAARBIJ COLLEGA (58) OMKWAM

Op de site Dassenveld van Colruyt kwam op 7 juli 2015 een vrachtwagenchauffeur om het leven toen hij onder de wielen van een terminaltrekker belandde.
Foto Mozkito Op de site Dassenveld van Colruyt kwam op 7 juli 2015 een vrachtwagenchauffeur om het leven toen hij onder de wielen van een terminaltrekker belandde.
Een werknemer van Colruyt Group weet volgende maand of hij schuldig is aan de dood van een 58-jarige trucker die onder de wielen belandde van de terminaltrekker die hij bestuurde. Het ongeval gebeurde in juli 2015 en kon gisteren behandeld worden in de Halse politierechtbank.

Nedelcho Ivanov (58) was nog maar twee dagen aan de slag bij Colruyt Group toen het noodlot toesloeg op 7 juli 2015. Hij stond naast zijn de cabine van zijn truck aan de laad- en loskade in het distributiecentrum Dassenveld toen M. (56) met een terminaltrekker een container achteruit manoeuvreerde. Ivanov belandde onder de wielen en was op slag dood. De nabestaanden van de Bulgaarse man dagvaarden de chauffeur zodat M. zich in de Halse politierechtbank moet verantwoorden.


"We weten allemaal wel dat het om een spijtig ongeval gaat", aldus de advocaat van de familie. "Maar de vraag die we ons moeten stellen is of er de beklaagde voorzichtig genoeg geweest is. Die man heeft een lange staat van dienst en heeft dat manoeuvre al duizenden keren gemaakt. Maar misschien stonden we hier niet als hij bij dat manoeuvre voorzichter was geweest en niet uitging van de macht der gewoonte."

Twee seconden

Tijdens de behandeling van de zaak werden ook de beelden van het ongeluk getoond. Daarop is te zien dat Ivanov aan het portier van zijn cabine staat wanneer de terminaltrekker achteruit naast hem rijdt. "Twee seconden. Langer heeft het niet geduurd", zegt de advocaat van M. "Mijn cliënt heeft het slachtoffer nooit kunnen zien. De portier van de vrachtwagen bleef openstaan, maar bleek nadien niet eens aangereden. We weten niet wat het slachtoffer nog gedaan heeft. Hij kon geschrokken zijn en een verkeerde beweging gemaakt hebben. We weten ook dat hij hartproblemen had. Kreeg hij misschien een hartaanval? Het kan zo zijn en dan is er wel degelijk twijfel."


De chauffeur zelf nam ook even het woord. "Ik leef mee met de familie", sprak M. "Het was een spijtig ongeval waarmee ik zelf moet leren leven. Ik moet verder met het idee dat ik iemand gedood heb."


Politierechter Dina Van Laethem drukte de beklaagde wel op het hart dat hij geen moord begaan had. "Iedereen weet dat u dit niet met opzet veroorzaakt hebt", sprak Van Laethem die op 24 oktober uitspraak zal doen. De procureur vorderde zelf alvast een milde straf voor de man omdat ook het Openbaar Ministerie vindt dat het om een spijtig ongeval gaat. De kans bestaat wel dat de rechter zich onbevoegd verklaard omdat er bij beide partijen discussie is of het om een arbeids- of een verkeersongeval gaat. Indien dat gebeurt, zal de zaak door een andere rechter verder behandeld worden.