Dienstencentrum De Klapstoel gaat mobiel

Inwoners van Halen die moeite hebben met administratie of die zich eenzaam voelen, kunnen vanaf volgende maand een beroep doen op de Klapbus. Dit mobiele luik van lokaal dienstencentrum De Klapstoel is meteen een primeur in Vlaanderen.

Vanaf volgende maand zal de bus enkele keren per week op verschillende plaatsen in Halen en deelgemeenten neerstrijken. Er worden tafels en stoelen rond geplaatst, en je kan er gratis soep krijgen. Inwoners kunnen er ook hun administratie afhandelen. Zo zal er een elektronische kaartlezer beschikbaar zijn, net als een printer om diverse formulieren af te drukken. Maar je vindt er evengoed een bloeddrukmeter en een bibkoffer vol uit te lenen boeken.


Doel van het project is eenzaamheid tegengaan en dienstverlening naar de mensen brengen. "Iedereen is welkom", zegt Thomas Dubois, schepen van Jeugd en Welzijn. "Maar we mikken vooral op nieuwe inwoners, werklozen en senioren die de digitale trend moeilijk kunnen volgen. Met de Klapbus willen we ook het sociaal contact onder inwoners stimuleren."

70-tal vrijwilligers

Het nieuwe initiatief is een rechtstreeks gevolg van het succes van De Klapstoel. Het centrum staat onder leiding van Katrien Wellens en kwam in 2014 tot stand. De Klapstoel biedt onder meer financiële begeleiding aan, maar bijvoorbeeld ook boodschappenhulp. Inwoners worden ook maandelijks uitgenodigd voor een ontbijt en een warme maaltijd. "In het gebouw is er voorts ook plaats voor tal van activiteiten, die volledig ondersteund worden door een zeventigtal vrijwilligers", aldus nog schepen Dubois. "Zij organiseren diverse workshops, zoals line dance of pralines maken. De lancering van de Klapbus is dan ook enkel mogelijk dankzij de inzet van al deze vrijwilligers." (KTL)