Zeven miljoen euro voor pilootproject

BASISSCHOOLTJES DE KREKEL EN DE BRUG KRIJGEN NIEUWBOUW

Directeur Noëlla Joris met enkele leerlingen aan één van de oude gebouwen die worden afgebroken.
Foto Claudia Van den Houte Directeur Noëlla Joris met enkele leerlingen aan één van de oude gebouwen die worden afgebroken.
Basisschool De Krekel en buitengewoon basisonderwijs De Brug krijgen 7,6 miljoen euro subsidies voor een nieuwbouw. De oude gebouwen van De Krekel worden afgebroken en in de plaats komen nieuwe lokalen die er anders zullen uitzien dan klassieke klaslokalen. De nieuwbouw past binnen een pilootproject van de GO! Scholengroep Dender.

Basisschool De Krekel in Haaltert is één van de scholen die geselecteerd werden door de Vlaamse regering die via een publiek-private samenwerking een nieuw schoolgebouw mogen bouwen. Samen met De Brug, een basisschool voor buitengewoon onderwijs, ontvangt ze een bedrag van 7.662.702,66 euro aan subsidies. De nieuwbouw komt op de plaats van de oude gebouwen van De Krekel, die gesloopt zullen worden.

Nefast voor uitstraling

"Alleen het stukje nieuwbouw uit 2014 en het kleuterpaviljoen blijven overeind", vertelt directeur Noëlla Joris. "De oude gebouwen werden in 1959 gebouwd. De meeste daarvan staan leeg en kunnen niet meer worden gebruikt. De andere gebouwen hebben we in de loop van de jaren volledig gerenoveerd. We zijn al lang vragende partij om de gebouwen die we niet gebruiken te slopen omdat ze nefast zijn voor de uitstraling van onze school. Met dit project worden niet alleen de gebouwen gesloopt, maar krijgen we er ook een prachtige nieuwbouw voor in de plaats." Hoe die nieuwbouw er precies zal uitzien, is nog niet bekend. "We zijn vanuit het GO!-onderwijs geselecteerd voor een pilootproject. Daar wordt nog volop aan gewerkt, maar de nieuwe infrastructuur zal binnen onze visie passen. Belangrijk hierbij is dat onze leerlingen leren om samen én tussen het groen te leven."

Creatief verbonden

"Voor de nieuwbouw zie ik ook veel lichtinval door glas en ruime lokalen, die misschien anders opgedeeld zullen zijn dan de klassieke klassen. Ik denk aan ruimtes die op een creatieve manier met elkaar verbonden zijn."


In de nieuwbouw zal er ook plaats zijn voor een deel van de leerlingen van De Brug, het buitengewoon onderwijs. "De leerlingen die nu in Aalst zijn onder gebracht, zouden naar hier komen. De Krekel telt nu 160 leerlingen. Het nieuwe gebouw zou plaats bieden voor zo'n 250 leerlingen in totaal. Bovendien zal de mogelijkheid er zijn dat er op termijn nog kan uitgebreid worden. In november moet het project definitief vastliggen", aldus Joris. Volgens Kerim Helaut van GO! Scholengroep Dender staat er voor de leerlingen van De Brug nog niets vast. "We gaan bekijken of we de capaciteit van onze nieuwe school in Erpe-Mere zullen verhogen, een inschrijvingsstop invoeren in Aalst, renoveren of dat we in het toekomstige schoolgebouw in Haaltert leerlingen van De Brug zullen onderbrengen. Verder onderzoeken we ook of we bijvoorbeeld met een open leercentrum kunnen werken waarbij verschillende leerjaren in één grote flexibele ruimte werken", aldus Helaut. Er wordt verwacht dat de nieuwe school binnen de vier jaar klaar zal zijn.