Ware record is... 562 uur radiomaken

RECORD VAN NEDERLANDSE DJ IS PEANUTS VERGELEKEN MET PRESTATIE VAN EDUARD IN 1985

Het record haalde het Guinness Record Book en werd gepubliceerd met de foto van Eduard, de deurwaarder en schepen Hector De Schutter.
Claudia Van Den Houte Het record haalde het Guinness Record Book en werd gepubliceerd met de foto van Eduard, de deurwaarder en schepen Hector De Schutter.
De Nederlander Giel Beelen vestigde afgelopen week een nieuw wereldrecord non-stop radiomaken. Zijn record van 198 uur lijkt echter peanuts in vergelijking met het wereldrecord dat Eduard De Schrijver uit Denderhoutem in 1985 op zijn naam schreef: liefst 562 uur en 15 minuten of bijna drie keer zo lang als Beelen. Het record werd echter al geschrapt uit het Guinness Record Boek.

Eduard De Schrijver was medestichter van Radio Atlantis-Radio P.R.O.S. in Denderhoutem. "Ik was al actief bij een andere radiozender toen mijn vader besloot om zelf een radiozender op te richten", vertelt zijn zoon Yvan De Schrijver (52).


"In 1985 werden we gesaboteerd. Eén van onze masten werd doorgezaagd, waardoor die op het dak terechtkwam. We zaten met heel wat schade en om alles goed te kunnen financieren, besloten we twee wereldrecordpogingen te ondernemen. Zelf deed ik mee aan de wereldrecordpoging kaarten - belotten -, die we na de tweede poging met 77 uur en 15 minuten haalden."

Yvan en Yoshi De Schrijver, zoon en kleinzoon van Eduard, met het toenmalige Guinness Record Book, het bewijs van de deurwaarder en het brevet van de gemeente Haaltert.
Claudia Van Den Houte Yvan en Yoshi De Schrijver, zoon en kleinzoon van Eduard, met het toenmalige Guinness Record Book, het bewijs van de deurwaarder en het brevet van de gemeente Haaltert.

Kleine beetjes eten

"Mijn vader ondernam een recordpoging diskjockey, zolang mogelijk radiomaken. Hij mocht elk uur maar vijf minuten pauzeren. Die pauzes kon hij opsparen tot maximaal drie uur en 15 minuten pauzeren, wat hij ook deed. Hij moest ook verplicht iedere plaat aankondigen, dus er kon niet gefoefeld worden. Verder moesten er constant twee getuigen aanwezig zijn, die om de twee uur afgewisseld werden door nieuwe getuigen. Er kwam geregeld, vooral 's nachts, een deurwaarder langs. Mijn vader kreeg tijdens zijn recordpoging medische begeleiding. Eerst kwam er elke dag een dokter langs, de laatste dagen kwam die om de twee uur."


"Hij volgde tijdens zijn recordpoging ook een dieet en at slechts kleine beetjes per keer, vooral fruit en wit vlees. Er kwamen vrijwillige hulpverleners langs die hem af en toe een massage gaven."


Yvan, die toen 23 jaar was, maakte alles van zeer kortbij mee. "Na mijn recordpoging kaarten, die veel vroeger gedaan was, ben ik - na eerst slaap te hebben gevat - constant bij hem gebleven. De studio- afgeschermd door glas - bevond zich in een zaal waar mensen iets konden drinken. Er was overdag steeds heel wat volk, wat goed was voor de kas van de radio."

Hartinfarct

Ook de recordpoging zelf werd een succes. "Mijn vader ging uiteindelijk door tot 562 uur en 15 minuten, van 31 oktober tot 23 november. Hij zei: 'Ik doe verder tot wanneer niemand er ooit nog aan kan'." Toch verdween het record na verloop van tijd. "Op een bepaald moment heeft Guinness heel wat records geschrapt. Ik denk dat dat vooral om commerciële redenen was."


Kort na de recordpoging kreeg Eduard echter een hartinfarct. "Dat is eigenlijk nooit meer goed gekomen", aldus Yvan. "Hij was toen ook al 54 jaar. Hij had al eens eerder een hartinfarct gehad, maar het tweede infarct had volgens de dokter te maken met die recordpoging. Toch is hij nog doorgegaan met radiomaken tot 1997. Hij maakte zelfs nog radio met de zuurstofflessen bij zich. Hij is doorgegaan zolang hij kon. Radiomaken was zijn leven."


Eduard De Schrijver overleed op 2 juli 2000. Hoewel Yvan zelf nog occasioneel radio maakt bij een andere zender, heeft hij geen ambitie de recordpoging van zijn vader te verbreken. "Met mijn fibromyalgie (ziekte die gepaard gaat met spierpijn en hoofdpijn) is dat sowieso onmogelijk." Van zijn kinderen is er niemand die radio maakt.