Verdachte doorbreekt stilzwijgen

TWEE MAANDEN NA DOOD MIRIAM VAN POEL KOMT SCHOT IN DE ZAAK

Slachtoffer Miriam Van Poel.
Foto RV Slachtoffer Miriam Van Poel.
De man die de 68-jarige Miriam Van Poel uit Haaltert twee maanden geleden heeft ombracht in haar appartement in Middelkerke, zal normaal nog deze week verklaringen afleggen bij de politie. Tot op vandaag beriep Emmanuel V. (67) zich op zijn zwijgrecht. "Hij beseft dat het onderzoek anders muurvast blijft zitten", zegt zijn advocaat Jorn Verminck.

Emmanuel V. (67) moest gisterenmorgen opnieuw voor de raadkamer in Brugge verschijnen voor de moord op zijn vriendin Miriam Van Poel (68) uit Haaltert. Na twee maanden stilzwijgen deelde de voormalige kinesist op de zitting aan de onderzoeksrechter mee dat hij afziet van z'n zwijgrecht. Normaal zal hij deze week nog verklaringen afleggen bij de politie. Intussen blijft hij alvast twee maanden langer in de cel. "Onze cliënt herinnerde zich niets meer over de concrete aanleiding van de feiten", zegt Jorn Verminck, één van de advocaten van Emmanuel V. "Of dat vandaag nog het geval is, weet ik niet. Hij beseft alvast dat er pas schot in het onderzoek kon komen, indien hij zou praten."

Weduwe

Emmanuel V. leerde zijn vriendin vijf jaar geleden kennen in hun thuisgemeente Haaltert, waar zijn moeder in het appartementsgebouw woonde waar Miriam een flat had gekocht. De vrouw was weduwe en kocht nog samen met haar man een tweede verblijf in de Jean Van Hinsberghstraat in Middelkerke. Nadat zijn huis onbewoonbaar werd verklaard, domicilieerde V. zich in het appartement aan de kust. Volgens buren van het koppel verliep hun relatie erg turbulent. Voor Miriam was het genoeg geweest: vrienden beweren dat ze een punt wilde zetten achter de relatie met V. Of dat ook de concrete aanleiding was voor de feiten die zich op vrijdagavond 13 oktober afspeelden, is niet geweten. Zeker is dat Emmanuel V. compleet door het lint ging bij een zoveelste hoogoplopende ruzie in hun appartement in Middelkerke. Er ontstond een schermutseling, waarbij hij zelf ook werd verwond door een mes. Uiteindelijk werd Miram vijf keer met een mes gestoken, wat de vrouw fataal werd.

Reconstructie

Wat V. precies zal verklaren aan de politie, is momenteel nog niet duidelijk. Hij zou alvast betwisten dat hij de moord met voorbedachte rade pleegde. Zo stak hij de avond van de feiten zelfs nog een etentje in elkaar voor Miriam. De geplande verklaringen van V. zullen het onderzoek ongetwijfeld in een stroomversnelling brengen. Zijn advocaten dringen alvast aan op een reconstructie van de feiten. "Een wedersamenstelling kan misschien wat meer opheldering van die bewuste avond naar boven brengen. We hopen dat die er snel komt." Intussen werd ook al duidelijk dat strafpleiter Jef Vermassen de belangen van de nabestaanden van Miriam zal verdedigen.