Verdachte blijft ook maand na dood weduwe zwijgen

EMMANUEL V. BLIJFT VOLHOUDEN ZICH NOG WEINIG TE HERINNEREN VAN DE MOORD

Miriam Van Poel leerde Emmanuel V. vijf jaar geleden kennen in hun thuisgemeente Haaltert.
RV Miriam Van Poel leerde Emmanuel V. vijf jaar geleden kennen in hun thuisgemeente Haaltert.
De man die de 68-jarige Miriam Van Poel uit Haaltert een maand geleden om het leven bracht in haar appartement in Middelkerke, houdt nog steeds de lippen stijf op elkaar. Volgens zijn advocaten liep een zoveelste discussie op 13 oktober uit de hand, maar herinnert Emmanuel V. (67) zich niet wat de precieze aanleiding was. "We willen dat eerst uitgeklaard zien", zeggen ze.

Emmanuel V. moest gisterenmorgen opnieuw voor de raadkamer in Brugge verschijnen voor de moord op zijn vriendin Miriam Van Poel (68) uit Haaltert. Lang duurde de zitting niet, want tot vandaag blijft de zestiger - wiens aanhouding met een maand werd verlengd - zich tegenover de speurders beroepen op zijn zwijgrecht. Reden: V. beweert niet meer alles te weten van de avond van de moord.


"Een discussie moet er uit de hand gelopen zijn, maar onze cliënt kan zich niet meer herinneren wat de precieze aanleiding daarvoor was", zeggen zijn advocaten Jorn Verminck en Kim Devoldere.

Het verzegelde appartement van Miriam in Middelkerke.
Bart Boterman Het verzegelde appartement van Miriam in Middelkerke.

Punt zetten achter relatie

Emmanuel V. leerde zijn vriendin vijf jaar geleden kennen in hun thuisgemeente Haaltert, waar zijn moeder in het appartementsgebouw woonde waar Miriam een flat had gekocht. De vrouw was weduwe en kocht nog samen met haar man een tweede verblijf in de Jean Van Hinsberghstraat in Middelkerke. Nadat zijn huis onbewoonbaar werd verklaard, domicilieerde V. zich in het appartement aan de kust.


Volgens buren van het koppel verliep hun relatie erg turbulent. Voor Miriam was het genoeg geweest: vrienden beweren dat ze een punt wilde zetten achter de relatie met V. Of dat de concrete aanleiding was voor de feiten op vrijdagavond 13 oktober, is niet geweten.

Nog geen woord gelost

Zeker is dat Emmanuel V. compleet door het lint ging bij een zoveelste hoogoplopende ruzie in hun appartement in Middelkerke. Er ontstond een schermutseling, waarbij hij zelf ook werd verwond door een mes. Uiteindelijk kreeg Miriam verschillende messteken te verwerken die haar fataal werden.


V. zou betwisten dat hij de moord met voorbedachten rade pleegde. Zo zou hij de avond van de feiten nog een etentje in elkaar gestoken hebben voor zijn vriendin.


Wanneer Emmanuel V. een verklaring zal afleggen tegenover de speurders, is niet duidelijk. Een maand geleden werd hij na de eerste zitting van de raadkamer opnieuw verhoord, maar ook dan loste hij geen woord. "Wij willen eerst dat hij zich herinnert waarom het uit de hand gelopen is", aldus zijn advocaten. "Misschien kan de wedersamenstelling van de feiten wel soelaas bieden." Een datum voor die reconstructie is nog niet bekend.