Ga naar de mobiele website
^ Top

Toch geen 3,4 miljoen belastinggeld gemist

BESTUUR SLAAKT ZUCHT VAN OPLUCHTING NA ONVERWACHTE MEEVALLER

De gemeente zal nu toch geen 3,4 miljoen aan inkomsten verliezen doordat de opcentiemen op de onroerende voorheffing niet werden goedgekeurd als gevolg van de onbestuurbaarheid. Het Vlaams parlement stemde een decreet dat daartegen een vangnet biedt. Het gemeentebestuur slaakt een zucht van opluchting.

Sinds de gemeente Haaltert vorige zomer voor het eerst onbestuurbaar werd verklaard, na een breuk tussen coalitiepartners N-VA en sp.a enerzijds en Open & Liberaal anderzijds, worden er op de gemeenteraad geen agendapunten meer goedgekeurd. Ook de nieuwe opcentiemen op de onroerende voorheffing raakten niet goedgekeurd voor eind januari, de uiterste deadline. Daardoor zouden de inwoners van Haaltert met grondeigendom voor dit jaar een pak minder belastingen moeten betalen. Het Vlaamse en het provinciale deel - een schijntje van het totaal - zouden wél worden geïnd. Maar het betekende vooral dat de gemeentekas van Haaltert een kwart van haar inkomsten dreigde te verliezen.


Nu blijkt dat de opcentiemen op de onroerende voorheffing in Haaltert toch geïnd kunnen worden. Het Vlaams Parlement stemde eergisteren immers een decreet dat een vangnet biedt aan gemeenten en provincies die, door welke omstandigheden dan ook, de uiterste data voor het vaststellen en meedelen van de opcentiemen op de onroerende voorheffing niet hebben nageleefd.

Opcentiemen van vorig jaar

Het Vlaams parlement volgt hiermee de toegepaste logica van de gemeentelijke opcentiemen in de personenbelasting : als een gemeente geen nieuwe regeling invoert, dan is de aanslagvoet van het vorige jaar van toepassing. Het decreet laat dus toe dat de gemeente de vastgestelde opcentiemen van 2016 -zijnde 1250- blijft hanteren. Zo kan de gemeente de 3,4 miljoen euro aan inkomsten toch innen en bovendien zou ze ook ontsnappen aan een boete van 830.000 euro. Dat zegt burgemeester Veerle Baeyens (N-VA), die tevreden is: "Het is zeker een positieve zaak, de oplossing die er nu is. Ook voor andere gemeenten, want het decreet kwam er niet speciaal voor Haaltert. Het gaat immers om een groot bedrag dat Haaltert dreigde te verliezen, waar je toch wakker van ligt. Dit is even een geluksmomentje voor de gemeente dat we dit nu toch kunnen innen. Ik zal alvast beter slapen."

Jaar wachten op centen

Voorlopig kunnen de inkomsten echter niet worden besteed, aangezien het gemeentebestuur geen uitgaven kan doen en de gemeenteraad niets goedkeurt door de onbestuurbaarheid. "Sowieso duurt het wel even vooraleer je het geld binnen hebt als gemeente, dat duurt al bijna een jaar. Tegen dan zal er toch al verandering zijn. Bovendien staat er geen datum op wanneer je het geld uitgeeft", aldus Baeyens.


Ook CD&V-fractieleider Phaedra Van Keymolen is blij met het nieuws, ondanks dat de liberalen en CD&V het punt niet goedkeurden op de gemeenteraad: "Het is positief dat het geld niet verloren is. Vreemd dat zo'n aanpassingsdecreet nog niet bestond. Doordat er geen meerderheid meer is, worden er geen agendapunten goedgekeurd, maar dit betekent niet dat de gemeenteraad tegen elk punt is. Als er geen onbestuurbaarheid was, was het probleem er niet, maar al het drama errond was niet nodig geweest", vindt Phaedra Van Keymolen.Meld een bug