Sloop station Ede start in voorjaar

GEBOUW MAAKT PLAATS VOOR OPEN WACHTRUIMTE EN FIETSENSTALLING

Een toekomstbeeld van hoe het station Ede er zal uitzien na de werken.
repro Claudia Van den Houte Een toekomstbeeld van hoe het station Ede er zal uitzien na de werken.
Het station van Ede gaat in het voorjaar tegen de vlakte. Het gebouw maakt plaats voor een open wachtruimte met overkapping en een ruime fietsenstalling. Ook de parking wordt heraangelegd, die betalend wordt. Na Ede is de stationsparking van Haaltert aan de beurt.

Het is definitief: het stationsgebouw van Ede gaat in het voorjaar van 2018 tegen de vlakte. Jeugdbeweging KSA Sint-Lut, die gehuisvest is in het stationsgebouw, kreeg de melding dat ze op 1 januari het gebouw moet verlaten.


De jeugdbeweging is nog op zoek naar een tijdelijke tussenoplossing, aangezien de bouw van een nieuw jeugdlokaal in de Wypenstalstraat nog niet voor morgen is, zeker nu het dossier stil ligt door de onbestuurbaarheid in Haaltert.


"Het is de bedoeling om het comfort voor de reizigers te verbeteren", vertelt NMBS-woordvoerder Geert Dierckx. "Het gebouw wordt gesloopt om fietsenrekken te creëren. Behalve het gebruik door KSA staat er heel wat ruimte leeg in het gebouw. Wij willen zoveel mogelijk plaatsen voor reizigers. Er komt een nieuwe overkapping met een open wachtruimte waar mensen op de trein kunnen wachten, een overdekte fietsenstalling en de parking wordt vernieuwd.

Het station van Ede wordt volgend voorjaar gesloopt.
Claudia Van den Houte Het station van Ede wordt volgend voorjaar gesloopt.

Brom-en bakfietsen

De nieuwe fietsenstalling krijgt 144 plaatsen. De capaciteit kan in de toekomst nog verdubbeld worden tot 288 plaatsen met etagerekken, zodat er ook fietsen bovenaan gestald kunnen worden. Ook is er ruimte voor brom- en bakfietsen. We merken dat die laatste weer populair worden.


Op de fietsenstalling komt er een op een polycarbonaatplaats een visual van het stationsgebouw van Ede dat afgebroken wordt. We dienen deze week de bouwaanvraag hiervoor in. De parking zal niet alleen worden vernieuwd, maar wordt ook uitgebreid, van 170 parkeerplaatsen nu naar 185 plaatsen."

Betalend

Zoals al bekend wordt de nieuwe parking wel betalend. "De parking wordt omheind en er komen slagbomen. Er staat nog geen datum vast vanaf wanneer de parking betalend wordt, maar aangezien de werken een jaar duren, zal dat pas in 2019 zijn. Ook het tarief ligt nog niet vast. Op onze andere parkings bedraagt dat gemiddeld 1,50 euro per dag voor treinreizigers met een abonnement. Door de parking betalend te maken, zorgen we ervoor dat onze klanten altijd plaats hebben op de parking. Als we een parking gratis maken, parkeert iedereen er zich." Er komen ook camera's op de parking en in de fietsenstalling. Na Ede, wordt ook de stationsparking van Haaltert vernieuwd. Ook die wordt betalend. De gemeente heeft lang tevergeefs geprobeerd om ervoor te zorgen dat het stationsgebouw van Ede niet moest worden gesloopt en dat de parking gratis kon blijven.


"We hadden het graag anders gezien, maar volgens NMBS is het gebouw in een zodanig slechte staat dat het niet verantwoord is om het te houden", vertelt burgemeester Veerle Baeyens (N-VA). "Daarom heeft het ook niet te koop gestaan. We zijn wel tevreden dat NMBS op onze vraag is ingegaan om het aangezicht van het stationsgebouw aan te brengen op de plaat boven de fietsenstalling. Op die manier houden we toch een herinnering over aan het gebouw."