Passant redt vrouw (83) uit brand

DAMPKAP VAT VUUR EN ZET FLAT IN LICHTERLAAIE

De brand brak uit in de keuken van Denise M. en bereikte ook haar woonkamer. Op het gelijkvloers, waar een Roemeens gezin woont, bleef de flat grotendeels gespaard.
Tim Van Damme De brand brak uit in de keuken van Denise M. en bereikte ook haar woonkamer. Op het gelijkvloers, waar een Roemeens gezin woont, bleef de flat grotendeels gespaard.
Een 83-jarige vrouw is zaterdagochtend aan de dood ontsnapt door het heldhaftig optreden van een passant. De man merkte een zwarte rookpluim op en drong haar appartement binnen. Daar trof hij de keuken en woonkamer in lichterlaaie aan. Hij bevrijdde de vrouw en keerde nadien terug om de brand te blussen.

Rond 10 uur ging het volledig mis in een tweewoonst op Terlinden. De 83-jarige Denise N. stond aan het kookvuur in haar appartement op het eerste verdiep toen de dampkap vuur vatte. Kort nadien stond de keuken in lichterlaaie waardoor een zwarte rookpluim van buitenaf zichtbaar werd. Net op dat moment wandelde Filip De Grauwe (46) door de straat. "Ik twijfelde geen seconde en drong het gebouw binnen. Eens boven trof ik de hulpeloze vrouw aan. Ik bracht ze in veiligheid en snelde nadien opnieuw naar boven, met de tuinslang van een overbuur. Op dat moment was de brand al overgeslagen op de woonkamer", legt hij uit.


Omdat de tuinslang van de buurman enkele meters te kort was, lukte het Filip niet om de brand onder controle te krijgen. "Door de dichte rook moest ik me op handen en knieën een weg banen. Ik heb geblust wat ik kon in afwachting van de brandweer".

'Held' Filip De Grauwe vervulde naar eigen zeggen enkel maar zijn burgerplicht.
Tim Van Damme 'Held' Filip De Grauwe vervulde naar eigen zeggen enkel maar zijn burgerplicht.

Waterschade

Brandweerkorpsen uit Ninove, Aalst en Erembodegem snelden ter plaatse en kregen het vuur snel onder controle. Desalniettemin werd het appartement op het eerste verdiep volledig vernield. Naar verluidt waren er ook enkele ontploffingen te horen. Op het gelijkvloers, waar een Roemeens gezin woont, bleef de flat grotendeels gespaard. "We hebben enkel wat waterschade, maar kunnen in onze flat blijven wonen", aldus de man des huizes. Toch was het niet eenvoudig om de familie tijdens de brand uit de woning te krijgen. "Toen ik de eerste keer aanbelde, deed een vrouw de deur open. Ik legde uit dat het gebouw in brand stond, maar dat deerde haar niet. Pas na de tweede keer aanbellen drong het tot haar door dat ze moesten vluchten", zegt Filip.

Vierde keer

De 83-jarige Denise was danig onder de indruk en werd onmiddellijk opgevangen door familie. "Ze is uiteindelijk op aanraden van haar kinderen naar het ziekenhuis gegaan. Denise heeft tenslotte flink wat toxische rook ingeademd. Ze vindt momenteel onderdak bij haar familie", zegt Filip. Tijdens zijn optreden raakte de held als bij wonder niet gewond. "Het is al de vierde keer dat ik een brand heb helpen blussen. Ongeveer 16 jaar geleden vloog een auto in brand nadat die onder een tankwagen op de pechstrook van de E40 was gereden. Ook daar was ik diegene die als eerste een bluspoging onderging. Logisch, want ik zou ook graag hebben dat anderen mij helpen als ik in nood ben."

Frituur gespaard

Als bij wonder bleef de aanpalende frituur gevrijwaard van de brand. 'Resy en Kathy Frietshop' was op het moment van de brand geopend. "We waren al volop frietjes aan het bakken toen we merkten dat het appartement van onze huisbazin in brand stond. Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse, is Denise ongedeerd en bleef onze zaak gevrijwaard. Ik mag me niet inbeelden hoe zwaar de brand zou geweest zijn als onze frituur mee in de vlammen opging", zegt Kathy.