Grootste snoeptaart ter wereld, met 13.717 snoepjes

Het eindresultaat wordt aangesneden.
Claudia Van den Houte Het eindresultaat wordt aangesneden.
De grootste eetbare snoeptaart maken: dat wereldrecord werd afgelopen weekend verbroken in Denderhoutem. Het exemplaar dat daar gemaakt werd, telde liefst 13.717 snoepjes.

Het wereldrecord werd verbroken op camping Reamerik. Jeroen 'dj Franzke' Wiggeleer en een team van vijftien vrijwilligers maakten er een snoeptaart van 4,60 meter lang en 3,10 meter breed. Het vorige wereldrecord stond 2,8 meter bij 2,23 meter, en werd dus ruimschoots overtroffen. Voor de Denderhoutemse snoeptaart waren er 13.717 snoepjes en 118 spekbladen nodig. Ieder snoepje moest geteld worden, alvorens het met een suikerlijm bevestigd werd. Het team begon er zaterdag om 9 uur 's ochtends aan, en was pas om 19.30 uur klaar.

De eerste rijen snoepjes worden gelegd (1), met dank ook aan Stoffel Bollu (2), waarna de taart vorm krijgt (3).
Claudia Van den Houte De eerste rijen snoepjes worden gelegd (1), met dank ook aan Stoffel Bollu (2), waarna de taart vorm krijgt (3).

Ieder z'n taak

"We zijn een goed team", aldus Wiggeleer. "Iedereen die meehelpt, doet dat ook met volle goesting. We kregen elk een eigen taak, gaande van aangeven tot tellen, enzovoort. Snoepjes die niet mooi genoeg waren, kwamen niet op de taart te liggen." Hard labeur, maar niemand die klaagde. "Het is super om te doen", zegt vrijwilligster Veronique Duym. "Het resultaat was ook voor ons een verrassing. Ik had geen ervaring met het maken van snoeptaarten, enkel met het eten ervan. (lacht)"


De recordpoging kreeg ook enkele Bekende Vlamingen op bezoek. Zo hielp acteur Stoffel Bollu, bekend van De Kotmadam, een handje, en kwam ook zanger Wim Soutaer een kijkje nemen. Voorts kwam ook de voedselinspectie langs, met overigens een gunstig advies. Zondag werd de snoeptaart dan officieel opgemeten door een landmeter, waarna zangers Dean en Kurt Lotigiers hem mochten aansnijden. Het was meteen ook het derde wereldrecord voor Wiggeleer, die in het verleden al twee keer het record van club dj marathon verbrak.


(CVHN)

2
Claudia Van den Houte 2
3
Claudia Van den Houte 3