Gemeenteraad keurt aankoop Vondelhof goed

Sommige partijen zijn kritisch over hoge prijskaartje

De gemeente koopt het Vondelhof aan.
Claudia Van den Houte De gemeente koopt het Vondelhof aan.
De gemeenteraad heeft de definitieve aankoop van het Vondelhof in Denderhoutem maandagavond goedgekeurd. Verschillende partijen vinden de kostprijs die de gemeente betaalt echter te duur.

Onder meer Patrick Van Weyenberg, de voormalige voorzitter van Centrumlijst die nu met zijn eigen eenmanspartij P.A.T. opkomt, vindt de kostprijs van 426.000 euro te duur. Die zal volgens hem nog oplopen, onder meer door werken voor de brandveiligheid en de onderhoudskosten voor het domein. "We moeten onszelf in alle objectiviteit luidop de vraag durven stellen wie er beter van wordt om zo'n hoge bedragen te betalen voor verouderde, zwaar te renoveren of zelfs af te breken infrastructuur (bv. het aanwezige sanitair) en een domein waar slechts een handvol mensen ten volle gebruik van kunnen maken en die blijvend handenvol geld en werkenergie gaat kosten aan onderhoud", aldus Van Weyenberg.

Ook de nieuwe politieke burgerbeweging GLG Haaltert hekelt de aankoop van het Vondelhof, onder meer omdat het een grote uitgave is zo kort voor de verkiezingen en het nieuwe bestuur zo voor een voldongen feit wordt gesteld. Zij wijst eveneens op de grote investeringen die volgens haar nog nodig zullen zijn. "‘Er zijn momenteel twee gangbare pistes om sportinfrastructuur uit te breiden in Haaltert: aan de sporthal of aan de Radar. Naast een Finse piste is er ook nood aan kunstgrasvelden, basketterreinen,... Door deze te centraliseren kan je op een centrale plaats kleedkamers en douches voorzien. Bovendien kunnen ook de kosten voor een conciërge en poets- en onderhoudsdienst gedeeld worden. De kosten voor het updaten van de infrastructuur aan het Vondelhof, het onderhoud en de uitbating zullen veel duurder uitvallen dan een project met visie op één van de twee genoemde sites."

Bij de oppositiepartijen in de gemeenteraad onthield Centrumlijst v Haaltert zich op de stemming, ook omwille van de te hoge kostprijs. "Het Vondelhof is interessant voor de gemeente, maar niet tegen elke prijs", aldus gemeenteraadslid Nathalie Meganck. CD&V stemde wel voor de aankoop. "Het is inderdaad veel geld, maar we vinden het de investering waard", zegt gemeenteraadslid Phaedra Van Keymolen.

Voor de kostprijs van het Vondelhof verwijst burgemeester Veerle Baeyens (N-VA) naar het schattingsverslag. "De bestaande infrastructuur - de gebouwen dus - werd geschat aan ongeveer 45.000 euro. Daarnaast is er zo'n 29 are parkgebied aan zeven euro per vierkante meter en ongeveer acht are dagrecreatie aan 30 euro per vierkante meter. Dit is dus totaal geen onverantwoorde en dure uitgave, maar een wel overdachte investering in een ‘groene long ‘ voor Denderhoutem. Meer sport en recreatie kost inderdaad geld, maar investeren is ook denken op lange termijn. Alle mensen van groot-Haaltert - verenigingen, sportdienst , jeugddienst, jeugdbewegingen en senioren - zullen hier gebruik van kunnen maken met méér sportkampen, meer speelpleinwerking, meer activiteit en ruimte voor iedereen. Dit laten overgaan in privéhanden zou een gemiste kans geweest zijn en vooral een vergissing voor de toekomst", vindt Baeyens.

Het natuurgebied bevat onder meer een looppiste, tennisterreinen en een beach- en petanqueterrein. Het gemeentebestuur denkt aan sportkampen, natuureducatieve kampen of eventueel volkstuintjes op het domein. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.