'Kleine kermis' telt slechts één kraam

FOORKRAMERS LATEN HET AFWETEN ONDANKS OVEREENKOMST MET GEMEENTE

Op het vernieuwde plein stond er tijdens de kermis slechts één kraampje.
repro Claudia Van den Houte Op het vernieuwde plein stond er tijdens de kermis slechts één kraampje.
De kermis in Heldergem zorgde zondag voor ongenoegen bij de inwoners. De jaarlijkse 'kleine kermis' verliep dit jaar immers wel zeer bescheiden: er stond slechts één kraampje op het Oud-Dorp. De gemeente had nochtans een overeenkomst met vijf foorkramers, maar het merendeel daarvan liet het dus afweten.

De 'kleine kermis' in Heldergem vond opnieuw plaats op het vernieuwde plein op het Oud-Dorp. Vorig jaar verhuisde de kermis door de wegen- en rioleringswerken noodgedwongen even naar het kerkplein. De terugkeer naar het Oud-Dorp gebeurde echter in mineur: de 'kleine kermis' telde slechts één kraampje. Onder andere het feestcomité Heldergem, dat zaterdag verderop, aan het HOC, een barbecue en seniorennamiddag organiseerde naar aanleiding van de kermis, was er niet over te spreken: "Vanaf donderdag 31 augustus was er al een parkeerverbod op het plein en dat voor één versleten schietkraampje, dit is echt heel jammer, intriest", aldus Geert Temmerman van het feestcomité. "Het is om mee te lachen. Wij hebben de kermis tien jaar geleden terug opgestart om hem weer op de kaart te zetten. Nu is het de gemeente die de kermis organiseert, maar het is flink de mist in gegaan. Vele mensen zijn ons komen zeggen dat ze het jammer vonden."

Vijf attracties gepland

Volgens de gemeente waren er vijf kermisattracties gepland het voorbije weekend. "Er waren vijf overeenkomsten met foorkramers. Ze hadden allemaal betaald, maar er is maar één iemand komen opdagen", vertelt Hanne Couckuyt, communicatieambtenaar bij de gemeente Haaltert. "De gemeente heeft hier geen invloed op, dat is hun keuze. Het contract met de foorkramers is in 2012 ingegaan en loopt eind dit jaar af. We zullen dan bekijken of we nieuwe afspraken kunnen maken."

Rond de tafel zitten

Momenteel bedraagt de prijs voor de foorkramers 50 cent per lopende meter en riskeren ze geen sanctie wanneer ze niet komen opdagen. Niet alleen de inwoners en het feestcomité, maar ook schepen van Feestelijkheden Laurent Volckaert (N-VA) vindt het jammer dat de kermis wat in het water viel: "Ik ben zelf zaterdagavond gaan kijken en kreeg tranen in de ogen toen ik daar stond. Maar wat kun je doen wanneer er van de vijf foorkramers maar één komt? Op kermis Haaltert waren er ook foorkramers die niet gekomen zijn omdat het tegelijk ook kermis in Halle was, maar zij hadden ons ten minste op voorhand laten weten dat ze niet kwamen. Van de foorkramers in Heldergem hebben we niets gehoord. Ik heb gevraagd om nog deze week aan tafel te gaan zitten met de gemeentelijke diensten om te zien wat we kunnen doen", aldus Volckaert.


De 'kleine kermis' was afgelopen zondag alvast een schril contrast met de 'grote kermis' in Denderhoutem, nochtans ook een deelgemeente van Haaltert. Daar lokte de kermis, gecombineerd met de vijfde editie van 'Cars'n Coffee' en heel wat attracties, veel volk. "De 'grote kermis' in Heldergem rond Pinksteren telde acht kraampjes en was ook een succes", aldus Couckuyt.