Primus Classic belooft wielerfeestje

AANKOMST AAN BROUWERIJ HAACHT WORDT GEZELLIGE BEDOENING

Peter Van Petegem (organisatie), Philip Beke (organisatie), Boudewijn van der Kelen (Brouwerij Haacht), minister Alexander De Croo, Gwenny De Vroe (organisatie), gedeputeerde Marc Florquin, Ben Impanis (organisatie) en burgemeesters Steven Swiggers (Haacht) en Michel Baert (Boortmeerbeek) stellen de Primus Classic voor.
Foto Ponsaerts Peter Van Petegem (organisatie), Philip Beke (organisatie), Boudewijn van der Kelen (Brouwerij Haacht), minister Alexander De Croo, Gwenny De Vroe (organisatie), gedeputeerde Marc Florquin, Ben Impanis (organisatie) en burgemeesters Steven Swiggers (Haacht) en Michel Baert (Boortmeerbeek) stellen de Primus Classic voor.
De zevende Primus Classic kent zijn ontknoping op zaterdag 16 september, aan Brouwerij Haacht. De elitewedstrijd 'buiten categorie' wordt voorafgegaan door een Primus Classic voor wielertoeristen. Tussen de finish van beide wedstrijden wordt aan de brouwerij alles voorzien om er een echt wielerfeest van te maken.

Het internationale wielerpeloton verzamelt die 16de september op het Marktplein van het Oost-Vlaamse Brakel, voor de start van de zevende Primus Classic Impanis-Van Petegem. De finish ligt precies tweehonderd kilometer verderop, voor de poorten van Brouwerij Haacht. "Met onder meer de winnaars van de drie jongste edities aan de start, kunnen we opnieuw op een sterk deelnemersveld rekenen", zegt mede-organisator Peter Van Petegem. "Naast Fernando Gaviria (2016), Sean De Bie (2015) en Greg Van Avermaet (2014) zullen onder meer ook André Greipel en Mark Cavendish aan de start staan. Met nog een week tot het wereldkampioenschap in het Noorse Bergen willen de renners maar wat graag nog enkele wedstrijdkilometers op de teller."


Het parcours van de wedstrijd 'buiten categorie' werd, zoals steeds, uitgetekend door Van Petegem zelf. De voormalige winnaar van de Ronde van Vlaanderen loodst de renners van de Vlaamse Ardennen langs het hellend vlak van Ronquières en de Druivenstreek tot voor de poorten van Brouwerij Haacht. "Het is een mooi en veilig parcours, op maat van de WK-deelnemers", verzekert de 'Zwarte van Brakel'. "Want een week voor het kampioenschap moet je echt geen potentieel gevaarlijke kasseistroken inplannen, zo weet ik uit ervaring."

Monument Impanis

Via Huldenberg, waar de Smeysberg afgedaald wordt, komt de koers Vlaams-Brabant binnen. Langs Bertem, Everberg en Erps-Kwerps belanden de renners in Berg (Kampenhout), waar ze in de Bergstraat het monument van voormalig renner en koersdirecteur Raymond Impanis passeren. Het 'bakkertje van Berg' overleed intussen bijna zeven jaar geleden op 85-jarige leeftijd. "We doen dit jaar ook het centrum van Kampenhout zelf aan", zegt zoon en mede-organisator Ben Impanis. "Niet via de Haachtsesteenweg, maar wel over de Leuvensesteenweg richting Kampenhout-Sas. Door wegenwerken in de Oudestraat moesten we de laatste drie kilometers wel hertekenen. Dit jaar maken we in de finale nog een lus doorheen de industriezone, om dan op de Provinciesteenweg in een achthonderd meter lange, rechte lijn naar de finish aan de brouwerij te gaan. Laat de sprinters hun werk maar doen. (lacht)"


Ook een vaste waarde is de Primus Classic voor wielertoeristen, die voor de koers van de eliterenners gereden wordt. Het initiatief was vorig jaar goed voor meer dan 1.500 deelnemers. "Onder het motto 'Beleef na je rit de aankomst van de profs' kunnen wielertoeristen in de voormiddag een rit van 67, 100 of 135 kilometer rijden", aldus Boudewijn van der Kelen van Brouwerij Haacht. "Nieuw dit jaar is de Familietoertocht van 25 kilometer." Voor de start en aankomst van die tochten moet je ook aan Brouwerij Haacht zijn. Vertrekken kan vanaf 7.30 uur. "Bij aankomst is iedereen welkom in het wielerdorp, waar foodtrucks en springkastelen zullen staan, en een coverband zal optreden. Je kan er ook de koers zelf op groot scherm volgen. De finish verwachten we ergens tussen 16.45 uur en 17.15 uur. Op die manier hopen we er wederom een waar volksfeest van te kunnen maken."


Meer informatie op www.primusclassic.be.