Opnieuw Swiggers, of neemt N-VA over?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN HAACHT

In Haacht gaat Open Vld-burgemeester Steven Swiggers (47), die half deze legislatuur van Mon Fillet overnam, voor zijn eerste volle ambtstermijn. Maar zeker ook uitkijken wordt het naar oppositiepartij N-VA.
Burgemeester Steven Swiggers Haacht
Sven Ponsaerts Burgemeester Steven Swiggers Haacht

In Haacht rezen de nieuwbouwprojecten de voorbije legislatuur als paddenstoelen uit de grond. Het moet de Haachtenaar in staat stellen in eigen gemeente te (blijven) wonen. Ook de langverwachte multifunctionele sport-, cultuur- en fuifzaal 'den Box' is bijna klaar. Nog dit jaar wordt het lintje geknipt. Zijn ook tevreden: de lokale handelaars - de 'levendige kern' is één van de meest florerende uit de regio. Voor het toenemend fileprobleem kon de 'doorgangsgemeente' dan weer geen oplossing bieden: de pendelaar schuifelt tijdens de spits almaar trager doorheen Haacht.

"Deze ploeg heeft heel wat gerealiseerd en beweging gezet", meent burgemeester Steven Swiggers (Open Vld). "We hebben heel wat geïnvesteerd in nieuwe fietspaden, het buurtpark De Heerlyckheid van Roost werd in gebruik genomen, en nieuwe Ruimtelijke Uitvoeringsplannen gaven rechtszekerheid aan inwoners en ondernemers. Frustrerend is het gebrek aan budget bij het Gewest voor de 'ongelijkgrondse kruising' van de spooroverweg aan Haacht-Station en vrijliggende fietspaden langs de Provinciesteenweg/Stationsstraat, en de duurtijd van de procedures om de nieuwe ontsluitingsweg in Tildonk te realiseren. Als gemeente moet je dat spijtig genoeg ondergaan, maar we houden deze dossiers bovenaan op de agenda.

Wellicht Swiggers grootste uitdager voor de sjerp wordt N-VA-lijsttrekker Bert Francois. "Vooral ontgoochelend vind ik de erbarmelijke staat van sommige wegen, en de slechte staat of zelfs het totaal gebrek aan fietspaden", evalueert Francois. "Voorts blijkt dat 85% van de Haachtenaren bezorgd is over de huidige bouwwoede. Alleen al de meest recente projecten vertegenwoordigen 320 nieuwe wooneenheden. Ook wij maken ons zorgen over de impact op de mobiliteit, de waarde van de bestaande woningen en het mogelijk toekomstig parkeertekort in het centrum. Het is voor ons ook onaanvaardbaar dat het jaagpad langs het kanaal gesloten blijft voor fietsers en wandelaars. Ook dat moet opgelost worden." (SPK)

DE PARTIJEN DOORGELICHT

Open Vld

Burgemeester Steven Swiggers (47), die half deze legislatuur van Mon Fillet overnam, gaat ditmaal voor een volle ambtstermijn. Opmerkelijk: op de diensten van stemmenkanon en voormalig burgemeester Mon Fillet wil de partij géén beroep meer doen. Ze trekt resoluut de kaart voor diens zus, OCMW-voorzitter Ilse Fillet. Zij staat op plaats twee. Tom Van der Auwera, die zes jaar geleden als 23-jarige vanuit het niets als schepen zijn politiek debuut maakte, staat op drie. Schepen Nico Bogaerts duwt de liberale lijst. Omdat de partij naar verluidt vooral naar CD&V en sp.a lonkt,  zou er aan de niet zo vlotte samenwerking met huidig coalitiepartner Groen wel eens een einde kunnen komen

N-VA

N-VA stelt zich in Haacht als oppositiepartij al jarenlang zéér strijdbaar op, en koestert grote ambities. Het lijsttrekkerschap ging naar raadslid Bert Francois - de voortrekker in de strijd tegen onder meer een afvalverbrandingsoven op Kampenhout-Sas. Onder meer ook de namen van de populaire Haachtse huisarts Jo Vandesande en voormalig sp.a-schepen Marc Feyaerts prijken op de kieslijst. Frank Vannetelbosch, momenteel fractieleider voor N-VA in de gemeenteraad, duwt de Vlaams-nationalistische lijst. Vindt een eventueel voorakkoord tussen Open Vld, CD&V en sp.a doorgang, dan is N-VA naast een schitterend resultaat ook aangewezen op Groen.

CD&V

CD&V werd in 2012 in Haacht buitenspel gezet, en voerde de voorbije jaren na het verdwijnen van ex-burgemeester Armand Van Cappellen maar weinig oppositie. Voormalig schepen Jos Verdeyen voert de lijst aan. Paul Jacobs, eveneens een voormalig schepen, duwt. In de wandelgangen valt dus te horen dat de partij zich, samen met sp.a, heeft verbonden aan Open Vld, om zich enigszins van een deelname aan het toekomstige bestuur te kunnen verzekeren. Voormalig burgemeester Armand Van Cappellen is van het politieke toneel verdwenen. Ereburgemeester André Le Roy (77), die na bijna 40 jaar de gemeentepolitiek in 2010 vaarwel zei, steunt de ploeg wél nog, vanop plaats 17.

Groen

Het wordt afwachten wat de huidige meerderheidspartij, met voor het eerst schepen Dieter Van Besien (49) - broer van nationaal partijvoorzitter Wouter Van Besien - als kopman, zal doen. Marianne Ursi en voormalig schepen Bernard Lemaitre staan op 2 en 3 bij Groen. Op plaats vier prijkt de roodharige Veva Daniels. De 31-jarige woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer is sinds goed een jaar een ‘trots Haachtenaar’. Voormalig schepen en OCMW-voorzitter Linda De Cat staat op 5. Schepen Paul De Troyer duwt de lijst. Opmerkelijk: ook lijsttrekker Van Besiens zoon Berend stelt zich op de Groen-lijst verkiesbaar.

Sp.a

Volksvertegenwoordiger en voormalig Leuvens schepen Karin Jiroflée trekt de socialistische lijst. Na het (gedwongen) vertrek van de enige socialistische schepen Marc Feyaerts, ambieert de gemeenteraadsvoorzitter vanzelfsprekend opnieuw minstens één zitje in het schepencollege. Om zich daarvan enigszins te verzekeren, zou sp.a zich, samen met CD&V, al tot Open Vld hebben geëngageerd. Partijvoorzitter Jos Robeyns duwt de lijst.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.