Ondanks jarenlange bezwaren toch nieuwe vergunning voor Mafrans

Ondanks alle problemen en klachten uit een lang verleden, krijgt de industriële drukkerij Mafrans langs de Grote Baan in Wespelaar nu toch opnieuw een milieuvergunning voor opnieuw 20 jaar. Dat heeft bevoegd minister Schauvliege beslist.

"Onbegrijpelijk", reageert Haachts schepen van Milieu Steven Swiggers (Open Vld) ontgoocheld. "In december gaven we als gemeente nog een negatief advies voor de vergunningsaanvraag. Ook de omwonenden tolereren het bedrijf niet langer: tijdens het openbaar onderzoek in november vorig jaar ontvingen we bijna 50 bezwaarschriften. Het industriële bedrijf ligt dan ook in een woonbuurt, en zorgde in het verleden al meermaals voor klachten van onder meer roet- en reukhinder. De huidige milieuvergunning zou op 11 september definitief ten einde lopen. Desondanks leverde de provincie toch een vergunning af, weliswaar beperkt tot vijf jaar. Vlaams-Brabant baseerde deze beslissing deels op het argument dat na de opmaak van een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) er een herbestemming van de zone van industrie- naar woongebied zou komen, waarna het bedrijf sowieso zonevreemd zou worden", legt Swiggers uit.


Maar daartegen ging het bedrijf dus bij Vlaams minister Schauvliege (CD&V) in beroep. En die levert nu dus een vergunning met de standaard vergunningstermijn van 20 jaar.


Ook buurtbewoner en N-VA-oppositieraadslid Bert Francois reageert verbouwereerd op die beslissing.


"Een dergelijk bedrijf van klasse 1 - de meest vervuilende categorie - hoort alleen thuis in een industriegebied." De gemeente bekijkt of het een beroepsprocedure bij de Raad van State start. Gezien die zich enkel over eventuele procedurefouten uitspreekt, is de kans klein dat dit ook gebeurt. "Ik vrees dat de vergunning dan ook definitief is", aldus nog schepen Swiggers. (SPK)