Nieuwe vliegroute zet kwaad bloed

INWONERS KRIJGEN NA LANDENDE OOK OPSTIJGENDE TOESTELLEN OVER ZICH HEEN

Cristiano en dochtertje Wilma uit Tildonk vinden het vliegtuiglawaai duidelijk niet leuk.
Ponsaerts Cristiano en dochtertje Wilma uit Tildonk vinden het vliegtuiglawaai duidelijk niet leuk.
Inwoners van Tildonk en omstreken krijgen sinds enkele weken opvallend meer vliegtuigen over zich heen, een gevolg van een wijziging die staatssecretaris Wathelet eenzijdig doorvoerde. De gemeente Haacht overweegt nu juridische stappen tegen die route 'Leuven rechtdoor'.

"De nieuwe vliegroute werd blijkbaar al enige tijd geleden ingevoerd", vertelt Christiano Verscharen (36), die in de Kappeleweg in Tildonk woont. "Maar de gevolgen werden voor ons pas onlangs duidelijk, toen het echt mooi weer begon te worden. Vorig weekend zaten we hier nog gezellig in de tuin te barbecueën, tot er na verloop van tijd elke twee minuten een opstijgend vliegtuig boven onze hoofden hing. Een oorverdovend lawaai, waardoor je telkens even op gebarentaal moet overschakelen. Niet leuk."


"Bij oostenwind, wanneer het dus mooi weer is, krijgen we hier tegenwoordig alle opstijgende vliegtuigen over ons heen", weet Frans Vandeputte uit Wakkerzeel. "Vliegtuigen met een oostelijke of zuidelijke bestemming volgden vroeger via een scherpe bocht naar rechts een tracé boven de zuidkant van Leuven, maar die is sinds 6 maart afgeschaft. In de plaats daarvan volgen alle vluchten met een zuidelijke of oostelijke bestemming - ruim 65% van het vliegverkeer vanop Zaventem - nu de route 'Leuven Rechtdoor. Die gaat langzaam stijgend in een rechte lijn over Tildonk, Wakkerzeel en Rotselaar, om pas boven die laatste gemeente een bocht naar rechts te maken."

Ponsaerts

Onrechtvaardig

"Ik kwam zelf in 1995 in Wakkerzeel wonen en ik wist toen dat hier een dubbele landingsroute liep", vervolgt Vandeputte. "Maar op dagen waarop we vroeger van lawaai bespaard bleven, krijgen we nu het nog fellere lawaai van opstijgende vliegtuigen erbij. Dat de vroegere opstijgroute ten zuiden van Leuven compleet geschrapt werd en de bevolking daar dus helemaal geen vliegtuigen meer boven het hoofd krijgt, is fundamenteel onrechtvaardig."

Ook luchtleiding is tegen

Vandeputte heeft er voorts het raden naar waarom die wijziging in de vliegroutes er kwam. "De objectieve redenen zijn een mysterie", zegt hij. "Zeker als je weet dat de vliegtuigen tegenwoordig een omweg van zo'n 15 tot 30 kilometer maken, en dus ook meer vervuilende brandstof verbruiken. Bovendien veroorzaken ze extra lawaaihinder door ze in twee fases te laten opstijgen. Daar komt nog eens bij dat zelfs de luchtverkeersleiders in Zaventem tegen zijn. De vorige route was immers veiliger én gemakkelijker voor piloten en verkeersleiders. Bovendien waren er toen ook minder files op de startbaan."


De beslissing om de routes aan te passen, komt van staatssecretaris voor Leefmilieu Melchior Wathelet (cdH). "Een eenzijdige beslissing om de Brusselse zuidrand en Waals-Brabant in verkiezingsstrijd te ontlasten", zegt Haachts schepen van Leefmilieu Steven Swiggers (Open Vld). "Wij werden als gemeentebestuur nooit op de hoogte gebracht, laat staan dat onze mening gevraagd werd. Ik woon al mijn hele leven in Tildonk en van landende vliegtuigen boven mijn huis kijk ik al lang niet meer op. Maar als zo'n lawaaierig exemplaar hier opstijgt... De voorbije jaren ondervonden onze inwoners nooit grote hinder van het luchtverkeer, maar dat is met de nieuwe vluchtroutes duidelijk anders. Daarom overwegen we als gemeente juridische stappen. Volgende week plegen we overleg met onze buurgemeenten Kampenhout, Rotselaar, Tremelo, Kortenberg en Herent om eventueel gezamelijk actie te ondernemen." Onder actie moeten we wellicht de Raad van State verstaan. "Maar die procedure kan lang aanslepen", weet Swiggers. "Hopelijk krijgen we dus snel een nieuwe federale regering, zodat een nieuwe minister op de vorige opstijgroutes kan terugvallen."