Middeleeuwse ridders en jonkvrouwen flitsen buurtpark Heerlyckheid terug in de tijd

De dappersten onder de kinderen konden tijdens het middeleeuws parkfeest onder meer het zwaard opnemen tegen enkele ridders.
Sven Ponsaerts De dappersten onder de kinderen konden tijdens het middeleeuws parkfeest onder meer het zwaard opnemen tegen enkele ridders.

Buurtpark Heerlyckheid van Roost in Haacht keerde gisteren ter gelegenheid van Open Monumentendag even terug naar de middeleeuwen.


Een groot aantal aanwezigen bracht er onder een stralende zon een namiddag door te midden van ridders, jonkvrouwen en andere middeleeuwse figuranten. Troubadours, een smid, valkenier, waarzegster, verhalenverteller en andere middeleeuwse figuren voerden de bezoekers terug naar de vijftiende eeuw. In de schildknapenschool leerden de kinderen alle vaardigheden die nodig zijn om als een heuse middeleeuwer door het leven te gaan: munten slaan, kruisboogschieten, armbandjes uit maliën maken,... De dappersten onder de kinderen namen zelfs het zwaard op tegen de aanwezige ridders.


Het is ondertussen precies twee jaar geleden dat Buurtpark 'Heerlyckheid van Roost' feestelijk werd geopend. De voormalige kasteelsite van het in 1828 verwoestte slot Van Roost werd na meerdere archeologische onderzoeken in 2016 als erfgoedpark ingericht.


Naar goede traditie stonden tijden Open Monumentendag in Haacht ook de poorten van het ongeveer honderd hectare grote privédomein van de graven de Spoelberch in Wespelaar open. Gidsen van de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring (HAGOK) gaven er de vele geïnteresseerden een rondleiding doorheen de historische 18de-eeuwse Engelse landschapstuin van het kasteeldomein. (SPK)