Haacht krijgt label 'diervriendelijke gemeente'

Schepen van Dierenwelzijn Dieter Van Besien (l.) ontvangt het label van gedeputeerde Tie Roefs. Naast hen de schepenen Mark Feyaerts en Paul De Troyer, Giovanni Persoons en labrador Frodo van dierenopvangcentrum Tildonk.
Sven Ponsaerts Schepen van Dierenwelzijn Dieter Van Besien (l.) ontvangt het label van gedeputeerde Tie Roefs. Naast hen de schepenen Mark Feyaerts en Paul De Troyer, Giovanni Persoons en labrador Frodo van dierenopvangcentrum Tildonk.

De gemeente Haacht is voortaan een 'diervriendelijke gemeente'. Ze ontving het label van de provincie omwille van haar inzet voor het dierenwelzijn. "Een 'diervriendelijke gemeente' engageert zich om 11 actiepunten waar te maken", zegt gedeputeerde voor Dierenwelzijn Tie Roefs (Groen). "Zo moet er onder meer een schepen voor Dierenwelzijn aangesteld zijn, moet er een samenwerking met een asiel zijn en wordt de kattensterilisatiecampagne gepromoot."


"Bijen, katten, honden, zwerfdieren... elk dier heeft zijn eigen behoeften om comfortabel te kunnen leven en daar willen wij ons steentje toe bijdragen", legt bevoegd schepen Dieter Van Besien (Groen) uit. "In onze gemeente focussen we al enkele jaren op dierenwelzijn. Zo was er vorig jaar al de ondertekening van het charter 'bijvriendelijke gemeente'. En de bestaande samenwerking met het dierenopvangcentrum van Tildonk wordt nog uitgebreid, onder meer met een gratis sterilisatie- en castratiecampagne voor zwerfkatten. Later volgt nog een adoptieactie voor afgedankte legbatterijkippen."


De gemeente voorziet ook uitlaatplaatsen voor honden. "Onze gemeente telt zo'n 3.000 geregistreerde honden. Die moeten af en toe ook hun energie kwijt. Daarom willen we de geplande hondenlosloopweide in Wespelaar nog dit jaar openen", aldus nog Van Besien. Haacht is de 35ste van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten die het label 'diervriendelijke gemeente' ontvangt. (SPK)