“Nog nooit meegemaakt”: 34 zwaar verwaarloosde hangbuikzwijnen in beslag genomen in Haacht

De hangbuikvarkens moesten met 34 overleven op amper twintig vierkante meter.
Vertommen De hangbuikvarkens moesten met 34 overleven op amper twintig vierkante meter.
In de Puttekomheide in Haacht heeft de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse Gemeenschap 34 hangbuikzwijnen en 2 koeien in beslag genomen. De varkens beleefden een horrorscenario. Ze leefden in zo’n erbarmelijke omstandigheden dat ze zelfs uit hongersnood pasgeboren biggetjes moesten opeten. De hangbuikzwijnen werden naar het opvangcentrum van Heusden-Zolder overgebracht.

Rudi Oyen, voorzitter van het Vogel-en Zoogdierenopvangcentrum (VZOC) in Heusden-Zolder, heeft zoiets nog nooit meegemaakt. “De dieren leefden in erbarmelijke omstandigheden zoals ik ze in 35 jaar tijd nog nooit heb gezien. De zeugen zijn allemaal drachtig geweest, maar er waren geen biggen. Dus hebben de varkens hun biggetjes moeten opeten. Daar moet ik geen tekening bij maken.”

“Varkens zijn slimme dieren en zij hebben een goed geheugen. Veel beter dan honden bijvoorbeeld. Zij vergeten dit niet en zijn zonder twijfel zwaar getraumatiseerd. Je zou voor minder, als je je eigen kinderen moet opeten. Hopelijk stopt de horror voor hen nu ze bij ons zitten en als ze geadopteerd worden”, vertelt Oyen.

Verwaarloosde hangbuikvarkens in Haacht in beslag genomen.
Vertommen Verwaarloosde hangbuikvarkens in Haacht in beslag genomen.

Ook de koeien waren er erg aan toe. “De rug van een koe is helemaal verkrampt en staat bol door de pijn aan de veel te lange hoeven”, zegt Oyen. De medewerkers van de dienst dierenwelzijn schrokken van de omstandigheden. “Aanvankelijk werden ze voor het weekend al aangetroffen in een krot in Haacht. Daar moesten die 34 hangbuikzwijnen overleven in een klein hok van zo’n twintig vierkante meter. Het was zelfs zo erg dat onze medewerkers moesten braken van de stank”, schetst Oyen.

De dieren kregen nauwelijks eten of drinken en waren dus graatmager. Daarnaast werden ze niet verzorgd, waardoor ze extreem lange hoeven hadden. Volgens buren stelde de boer zelf dat de zwijnen en koeien geen water nodig hadden omdat er ‘genoeg vocht in het gras zit’. De dieren konden niet of nauwelijks wandelen. 

De varkens hadden wel erg lange hoeven. Zij konden nauwelijks nog wandelen.
Vertommen De varkens hadden wel erg lange hoeven. Zij konden nauwelijks nog wandelen.

Oyen begrijpt de eigenaars van de dieren niet. “Zij hebben nog veel meer dieren en zij worden niet goed verzorgd. Toen wij de dieren kwamen halen, reageerden ze erg gelaten. Het is jammer dat zij voor al die dieren willen zorgen, want ze zijn nog niet in staat om voor zichzelf te zorgen. Soms worden mensen wel eens agressief als wij hun dieren komen weghalen, maar nu was dat gelukkig niet het geval. Maar deze mensen kampen duidelijk met verzamelwoede. Zij leefden in één grote chaos”.

Ondertussen hebben de hangbuikzwijnen heel wat meer ruimte in het opvangcentrum in Heusden-Zolder.
Vertommen Ondertussen hebben de hangbuikzwijnen heel wat meer ruimte in het opvangcentrum in Heusden-Zolder.

Ondertussen kwam er een hoefsmid langs om de dieren te verzorgen. Dat is geen sinecure, aangezien de hoeven moeten geknipt worden, de dieren ontwormd moeten worden en de hormonenspiegel van de dieren omlaag moet gebracht worden. Ze moeten rustiger worden. Eens ze helemaal hersteld zijn, gaat het VZOC op zoek naar een nieuwe thuis.

“Er moet nog beslist worden wat er met de varkens zal gebeuren, maar de kans is volgens mij 99% dat ze aan ons toegekend worden. Dan is het aan ons om een goede thuis voor hen te vinden. Simpel gaat dan niet worden, want ze mogen niet van de regen in de drop belanden. Hangbuikzwijnen zijn ook sociale wezens, die per twee moeten geadopteerd worden”, vertelt Oyen nog.

Ondertussen zijn de varkens aan de beterhand.
Vertommen Ondertussen zijn de varkens aan de beterhand.22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hans De Cuyper

  Man heeft nooit koeien gehad dus ook veel leugens in dit artikel . Jammer toch

 • Daan Demets

  Hopelijk staan mensen ook eens stil hoe wij miljoenen intellegente varkens opsluiten in kleine donkere kooien op roosters voor onze vleesconsumptie.

 • Freddy De Vos

  Die eigenaars moeten zwaar gestraft worden. Minstens 3 jaar cel en een boete om te beginnen!

 • Christine Laevers

  Als de instanties stoten op dierenmishandeling, zouden ze meteen ook sociale instanties moeten aanspreken voor de eigenaars. Zijn ze met elkaar gecoördineerd, vraag ik me soms af. Ik zou voor alle zekerheid toch maar een levenslang verbod opleggen om nog dieren te houden. Die mensen hebben hulp nodig, zoveel staat vast!

 • Hugo Bavré

  Het is wel overduidelijk dat wie een dier wil houden er toestemming voor moet krijgen na doorlichting van de kandidaten, hun morele ingesteldheid en kennis dierenzorg.