"Niet het zoveelste 'blondje'"

BIERSOMMELIER BROUWT EIGEN DIGESTIEFBIER 'NONNIVERSAIRE' IN HOF TEN DORMAAL

Sam Vanderstraeten proeft zijn eigen, nieuwe brouwsel Nonniversaire.
Foto Ponsaerts Sam Vanderstraeten proeft zijn eigen, nieuwe brouwsel Nonniversaire.
De Oudenaardse biersommelier Sam Vanderstraeten lanceert met 'Nonniversaire' zijn eerste eigen bier. "Niet het zoveelste 'blondje', maar wel het eerste Belgische digestiefbier dat naast een cognac of whisky mag staan", verzekert de zytholoog. Voor het brouwen deed die een beroep op Hof ten Dormaal uit Tildonk. De rijping gebeurde in de kelders van het plaatselijke Ursulinenklooster.

Biersommelier Sam Vanderstraeten (36) uit Oudenaarde is al meer dan tien jaar gepassioneerd met bier bezig. Nadat hij in juni vorig jaar zijn diploma van zytholoog behaalde, begon de man aan de creatie van een eigen bier. "Niet zomaar een zoveelste blondje, maar wel het eerste Belgische digestiefbier dat naast een cognac of whisky mag staan", zegt Vanderstraeten niet zonder trots. "Bier en tafelen gaan voor mij al langer samen: van aperitief tot dessert. De keuze van een bier als digestief - je weet wel: zo'n glas waar je na het tafelen rustig en lang van kan genieten - is echter eerder beperkt. Ik ging dus zelf op zoek naar een smaakexplosie die bij elke slok meer dan een verhaal vertelt. Zoiets als een cognac of een whisky, maar dan een biertje."


Gedreven ontwikkelde Vanderstraeten zelf het perfecte recept. "Een digestiefbier moet de vertering bevorderen en is dus zowat de tegenhanger van een aperitief. Na wat proefbrouwsels in de garage had ik mijn recept begin dit jaar op punt. 'Nonniversaire' werd een 'barley wine', gebrouwen met zes verschillende mouten en een vergisting met klassieke abdijgist en champagnegist. Om het geheel een calvadosaroma te geven, moest de rijping in calvadosvaten gebeuren."

Keuze brouwerij

In maart ging de zytholoog aan het brouwen. "Hoewel ik mijn brouwsel volledig zelf heb gebrouwen, was de keuze van de brouwerij erg belangrijk. Hof ten Dormaal in Tildonk van André Janssens en zijn zonen Jef en Dries is een kleinschalige en innovatieve hoevebrouwerij met kennis van barrel aged-projecten waar bovendien veel respect voor de gebruikte kwaliteitsgrondstoffen heerst. Die factoren, in combinatie met de ongelooflijk warme mensen die Hof ten Dormaal groot houden, waren doorslaggevend."


Nadat de champagnegist zijn werk begon te doen, werd het bier in oude, Normandische calvadosvaten gepompt. Die werden bij een constante temperatuur van 13°C in de kelders van het Ursulinenklooster in Tildonk gestockeerd.

12,1 procent

"Vierenhalve maand later verkregen we een 12,1procent alcohol bevattend complex genotsbier met calvados- en eikaroma's. Geen echte dorstlesser dus, of iets om snel tussendoor te nuttigen. Maar wel een boeiende smaakervaring die ervoor kan zorgen dat het fijne tafelmoment nog wat langer duurt.


Het digestiefbier is verkrijgbaar in flesjes van 50 cl en wordt aan zo'n 8,50 euro verkocht.


Meer info: www.hopsaSam.beer.