"'Homo' is nog té vaak scheldwoord"

DON BOSCO HAACHT EERSTE VLAAMS-BRABANTSE SECUNDAIRE SCHOOL MET 'GAY-STRAIGHT ALLIANCE'

De initiatiefnemende leerkrachten Maxim De Rouck (links) en Katrien De Groot (rechts) met enkele geëngageerde leerlingen én de symbolische Regenboogvlag.
Foto Sven Ponsaerts De initiatiefnemende leerkrachten Maxim De Rouck (links) en Katrien De Groot (rechts) met enkele geëngageerde leerlingen én de symbolische Regenboogvlag.
Don Bosco Haacht start als eerste secundaire school in Vlaams-Brabant met een 'Gay-Straight Alliance' (GSA). Het initiatief voor en door leerlingen moet de seksuele diversiteit op de school meer bespreekbaar maken. Ruim 30 leerlingen engageerden zich al voor het project dat de taboesfeer rond een 'andere seksuele geaardheid' moet doorbreken.

"Uit wereldwijde cijfers blijkt dat tussen de vijf en tien procent van de bevolking een 'andere seksuele geaardheid of genderidentiteit' heeft. Dat betekent dat er ook in onze school per klas van 20 leerlingen statistisch gezien wel minstens één iemand holebi is", zegt leerkracht Maxim De Rouck, medebezieler van de 'Gay-Straight Alliance' bij Don Bosco Haacht. "Reden genoeg om, in navolging van enkele West-Vlaamse scholen, de Gay-Straight Alliance (GSA) op te richten. Met een groep van leerlingen en leerkrachten gaan we acties ondernemen opdat iedereen op school zichzelf zou kunnen zijn. Of je nu lesbisch, gay/homo, bi of transgender (LGBT), of hetero bent, iedereen kan zich bij de GSA aansluiten. Bedoeling is om van Don Bosco Haacht een open, tolerante en inclusieve school te maken, en alle leerlingen te tonen dat opkomen voor gelijke seksuele rechten ook best 'cool' kan zijn", licht de leerkracht Nederlands-Frans toe.

'Coming Out Day'

De internationale 'Coming Out Day', de dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan het moment waarop homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT) openlijk voor hun seksuele voorkeur uitkomen, ging gisteren in Don Bosco Haacht alvast niet zomaar voorbij. "In alle klassen werd tijdens het eerste lesuur een presentatie van een holebi-leerling getoond, en was er een videogetuigenis waarbij ook de 'homo-negatieven' als pesten, gay bashing en mogelijke gevolgen als angst, depressie, zelfverminking en zelfs zelfmoordgedachten niet werden gemeden. Ze zijn nu eenmaal helaas nog steeds realiteit", weet De Rouck.

In de knoop

Don Bosco is de eerste secundaire school in Vlaams-Brabant die een Gay-Straight Alliance' start. "Er bestond op onze school sinds enkele jaren al wel een holebiwerking - NotSoDifferent genaamd", vult collega-leerkracht en medeoprichter Katrien De Groot aan. "In dat kader konden we als aanspreekpunt tijdens gesprekken met leerlingen vaststellen dat veel jongeren écht wel met zichzelf in de knoop liggen. Ze zijn niet enkel op zoek naar hun eigen identiteit, maar proberen ook hun plaats op school te vinden. De stap naar onze holebiwerking zetten was voor sommigen onder hen dan ook niet evident. Veelal wou men niet met de groep geassocieerd worden. Terwijl het risico op bijvoorbeeld een zelfmoordpoging bij holebi-jongeren toch opmerkelijk hoger ligt. Daarom werd dit schooljaar voor een andere aanpak gekozen. Door minder op labels te focussen proberen we drempelverlagend te werken en een veel breder publiek aan te spreken", legt de medebezielster uit. "Het gaat daarbij ook niet zozeer om je eigen seksuele oriëntatie of genderidentiteit. De GSA overstijgt het stereotiepe 'hokjesdenken', en moedigt alle leerlingen aan om te ijveren voor een veilige en positieve schoolomgeving."


"Vooral om de taboesfeer rond een 'andere seksuele geaardheid' te doorbreken. En 'homo' wordt ook hier op onze school nog te vaak als scheldwoord gebruikt", verklaren enkele laatstejaarsmeisjes hun engagement. "Van vriendinnen uit mijn voetbalploeg die lesbisch of biseksueel zijn weet ik bijvoorbeeld ook dat het nog steeds niet te onderschatten valt om hand in hand over straat te lopen", vertelt een van hen. "Een mentaliteitswijziging is echt wel nodig. Die hopen we nu mee te kunnen teweegbrengen."

#RainbowYourSelfie

Op 19 oktober volgt de eerste officiële actie: #RainbowYourSelfie. Wie die dag een selfie neemt met een van de regenboogattributen op school en die vervolgens ook op Instagram plaatst, krijgt een gratis hotdog. De initiatiefnemers zorgen ook voor muziek en informatiestandjes. En volgende maand trekt de groep naar het Holebifilmfestival in Leuven.