Veertiger doodgeschoten in huisje, wellicht door 'trio met gouden juwelen'

Het labo van de politie heeft het huis op sporen doorzocht.
Foto's Vanderveken Het labo van de politie heeft het huis op sporen doorzocht.
Een 47-jarige Oekraïner is vrijdagnacht in ware maffiastijl neergeschoten in een huis aan de Oude Steenweg in Grobbendonk. Vermoedelijk drie Surinaamse mannen met opvallend veel gouden juwelen drongen de woning binnen en kogelden het slachtoffer neer. De bewoners zijn voorlopig gehoord als getuigen, en niet als verdachten of medeplichtigen.

Het was vrijdag rond middernacht toen er drie gemaskerde mannen aanbelden aan de ietwat bouwvallige woning aan de Oude Steenweg, vlak bij het Albertkanaal. Korte tijd later verdwenen ze weer. In de tussentijd hadden ze een 47-jarige man van Oekraïnse afkomst neergekogeld met enkele dodelijke schoten van kortbij. De Oekraïner had tot voor enige tijd een vast adres in de Kempen, maar was nu al geruime tijd nergens meer ingeschreven.


Ondanks het feit dat er enkele schoten zijn gelost, leek er niemand in de buurt iets gehoord te hebben. Niemand kent de bewoners, R. en S., ook echt goed. Wel opmerkelijk is de beschrijving van de drie verdachten. In het BIN-bericht dat redelijk snel na de feiten verspreid werd, ging het over drie mannen met zwarte huidskleur, niet al te groot, en met opvallende gouden ringen en halskettingen. Een van de daders zou ook een gouden tand hebben. Een tweede verdachte had als extra beschrijving een boksersneus. Mogelijk zijn de drie eerder die vrijdag gesignaleerd in de straat met een monovolumewagen. Daarom zullen speurders nu al de camera's met nummerplaatherkenning in de omgeving natrekken en waarschijnlijk ook op zoek gaan naar andere bruikbare beelden.


De speurders van de moordsectie van de federale gerechtelijke politie hebben ondertussen het onderzoek overgenomen. Er is sprake van een link met het drugsmilieu, omdat de zoon van de bewoonster - volgens getuigen - wel eens met drugs in aanraking zou gekomen zijn. "We zitten met ontzettend veel vragen en zullen de verklaringen allemaal nauwgezet moeten nagaan", klinkt het in gerechtelijke kringen. "Het gaat in elk geval wel om niet meteen het beste milieu."


Het pand aan de Oude Steenweg werd tussen vrijdagnacht en zaterdag in de late namiddag drie keer door de speurders uitgekamd. Er zouden ook drugs aangetroffen zijn. Het huis is ondertussen verzegeld. Waar de bewoners verblijven, was gisteren niet duidelijk. Er waren ook nog geen verdachten opgepakt. (VTT)

Aan de gevel hangt dit bordje.
Vanderveken Aan de gevel hangt dit bordje.