Met 1.300 pluchen beertjes naar Cyprus

GEPENSIONEERDE VRIENDEN TREKKEN MET TOURINGBUS NAAR WEESHUIS

Paul Van Rompaey (62) en Jos Celen (68) bij hun omgebouwde touringbus.
Foto Ton Wiggenraad Paul Van Rompaey (62) en Jos Celen (68) bij hun omgebouwde touringbus.
"Fill your life with experience, not things". Dat motto indachtig vertrekken zes vrienden zondag richting Nicosia, de hoofdstad van Cyprus. Op 23 oktober komen ze na een rit van 4.500 kilometer aan op hun bestemming. Samen met een plaatselijke aannemer gaan ze er een weeshuis verbouwen. Voor de kinderen zamelden ze 1.300 pluchen beertjes in.

Dankzij sponsoring hebben ze maar liefst 5.000 euro bij elkaar kunnen rapen. "De weeshuizen daar zijn in zeer slechte staat", zegt een van de reizigers, Paul Van Rompaey (62). "Daarmee kunnen we een speelplaats installeren en de keuken renoveren", aldus Paul. Verschillende sympathisanten van het project reizen de vrienden met het vliegtuig achterna.

Stuur staat verkeerd

Speciaal voor hun reis naar Cyprus hebben de vrienden een touringbus gekocht, die ze volledig hebben omgebouwd tot camper. "Ik ben met de verbouwingen begonnen in februari, maar de laatste veertien dagen ben ik er dagelijks in bezig geweest", zegt Paul. De bus heeft verschillende bedden, een wc, een douche en een kookplaat. "Het enige probleem eraan is dat ze in Cyprus links rijden. Het stuur staat dus verkeerd", lacht Paul.


Het is voor alle mannen de eerste keer dat ze met zo'n grote bus rijden. Tot de dag voor vertrek hebben ze er nog mee geoefend. "Tot aan de grens met Bulgarije rijdt er een beroepschauffeur achter ons in een mobilhome. Als het echt nodig is, kan hij nog altijd overnemen", zegt Paul. Na de reis wordt de bus verkocht. Ook die opbrengst gaat naar het weeshuis in Cyprus.


Tijdens een inzamelactie op de markt in Vorselaar hebben de mannen maar liefst 1.300 pluchen beren verzameld. "We hadden het idee om enkele pluchen beertjes mee te nemen voor onderweg", zegt Jos Celen, initiatiefnemer van het project. "Dat was zo'n overrompeling dat we er nu dus 1.300 hebben meehebben". Alle beren hebben een plaats gekregen op het dak van de bus. In Sofia en Belgrado maken de mannen een tussenstop om de beertjes uit te delen in de plaatselijke weeshuizen.


Vijf van de zes reizigers zijn gepensioneerd. Ze gingen vaak samen op café een pint pakken. "Op een bepaald moment zeiden we tegen elkaar: 'Nu we op pensioen zijn kunnen we elke dag in de zetel de krant lezen of we kunnen ons nuttig maken.' We kozen voor het laatste", zegt Paul. De zoon van initiatiefnemer Jos Celen was op de hoogte van de slechte toestand van de weeshuizen in Cyprus. Het project was dus snel gekozen. "Zomaar de 5.000 euro daar gaan afgeven was wat te simpel, daarom wilden we er echt een avontuur van maken", aldus Paul.


Zondagmorgend gaan de zes vrienden samen met enkele sympathisanten ontbijten in Vorselaar. Daarna beginnen ze aan hun reis. Het hele avontuur is ook te volgen op de website van Expedition North Cyprus.