Herdenking einde Eerste Wereldoorlog met unieke tentoonstelling

Originele stukken uit WO I tentoongesteld

Fieme, Lies, Fré en Magd luisteren geïnteresseerd naar de uitleg van Albert Hendrickx.
Vanderveken Fieme, Lies, Fré en Magd luisteren geïnteresseerd naar de uitleg van Albert Hendrickx.

De oudstrijders van Grobbendonk en Bouwel organiseren in samenwerking met het gemeentebestuur en de 82nd-101st Airborne Division vzw-Belgium uit Herselt een herdenking van het einde van de Eerste wereldoorlog met een unieke tentoonstelling.

De tentoonstelling bestaat uit twee grote delen, zo zijn er de foto’s uit de Eerste Wereldoorlog en de uniformen en wapens van toen. In de fototentoonstelling zie je de weg die een gewonde soldaat moest afleggen vanaf het moment dat hij gewond werd aangetroffen aan het front tot het moment waarop hij zich in een ziekenhuis bevond. In tijden van oorlog, wanneer de gemeenschap niet voorzien is op een dergelijk groot aantal gewonden merk je dat dit een zeer moeizaam proces is waarbij alsnog veel soldaten het leven lieten voor ze geholpen konden worden.

“ Tussen de uniformen schitteren enkele unieke stukken. Zo worden enkele originele uniformen van de Franse en de Amerikaanse uitrusting tentoongesteld. De andere exemplaren zijn exacte replica’s”, zegt Urbain Verbist. Het grootste deel van deze uniformen is eigendom van de voorzitter van de 82nd-101ste Airborne Division vzw Belgium.

De tentoonstelling is gratis te bekijken, de herdenking wordt op zaterdag 10 november om 20.00 uur afgesloten met een schitterend vuurwerk op het voetbalterrein van KFC Grobbendonk naast de Volle Vaart .
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.