Geen regendruppel gaat verloren

VIJF KMO'S IN NIEUWBOUW MET RUIM 6.000 ZONNEPANELEN

Nick Govaert van Erie Watertreatment, Bart Verreydt van Banden Sooi en Kurt Van der Velde van Van der Velde transport bij het nieuwe bedrijvencomplex.
Foto Toon Verheijen Nick Govaert van Erie Watertreatment, Bart Verreydt van Banden Sooi en Kurt Van der Velde van Van der Velde transport bij het nieuwe bedrijvencomplex.
Vijf kmo's hebben zich gevestigd in het nieuwe industriepark aan de Bannerlaan. Ontwikkelaar Immo De Vroede investeerde ruim 1 miljoen euro in het complex, dat volgens hem de kmo-zone van de toekomst is. Er is 30 procent bespaard op de ruimte, alle regenwater wordt gerecupereerd en er liggen meer dan zesduizend zonnepanelen.

Dirk De Vroede kwam twee jaar geleden op het idee om een gloednieuw industriepark voor enkele kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) uit de grond de stampen, maar het moest er wel eentje zijn dat op vlak van duurzaamheid zijn gelijke niet heeft. De man vond met Van de Velde Transport, Erie Waterontharding, Banden Sooi, Le Pain Artisan en Nedcon vijf bedrijven die uitbreiding zochten en mee in het verhaal zijn gestapt. "Het is in totaal een gebouw geworden van 15.000 vierkante meter groot waarin vijf bedrijven zijn ondergebracht", zegt Dirk De Vroede. "Een besparing van pakweg 5.000 tot 10.000 vierkante meter, want de bedrijven zijn allemaal tegen elkaar gebouwd. Daardoor hebben we 6.435 zonnepanelen kunnen leggen. Een overgroot deel van de opgewekte elektriciteit gebruikt de bakkerij."

Zwembad

Indrukwekkend is de ondergrondse installatie voor de opvang van regenwater. Gemiddeld valt er in Vlaanderen maandelijks 1,05 miljoen liter regenwater op een terrein van 15.000 vierkante meter. Het nieuwe complex is in staat om dagelijks 600.000 liter water op te vangen. "We hebben regenputten laten installeren ter grote van een zwembad voor de onmiddellijke opvang en hergebruik van 133.000 liter", becijfert Dirk De Vroede. "Daarnaast zijn er nog een buffer van 177.000 liter en een wadi van 381.000 liter. Water dat we niet hergebruiken, gaat dus terug de grond in. Dat betekent dat dit hele complex niet aangesloten is op de riolering voor de afvoer van het hemelwater."

Lekke banden

Onder meer voor Bart Verreydt van Banden Sooi betekent het gebruik van regenwater een grote winst. "Wij hebben een machine voor het detecteren van lekken in vrachtwagenbanden die jaarlijks tussen de 20.000 tot 40.000 liter verbruikt", zegt Bart. "Alleen op dat vlak besparen we een heel pak. En bovendien zitten we hier met een gemeenschappelijke parking voor de vijf bedrijven én komen er laadpalen voor elektrische voertuigen. Als klanten eens wat langer moeten wachten, kunnen ze van de gelegenheid gebruik maken om de batterij van hun wagen op te laden."

Navolging

Dirk De Vroede heeft één miljoen euro geïnvesteerd, maar verwacht zeker zijn investering eruit te kunnen halen. Hij hoopt nu dat het concept navolging krijgt in heel Vlaanderen. "Als we deze manier van bouwen zouden toepassen in héél Vlaanderen, dan zouden we 7.400 hectare extra industriegrond kunnen creëren zonder ook maar één weiland of één boom te kappen."


Vlaams volksvertegenwoordiger Martine Taelman (Open Vld) kwam als vervangen van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein een kijkje nemen. "We kunnen dergelijke projecten alleen maar stimuleren", zegt Taelman. "Er is niet alleen het heel efficiënt ruimtegebruik, maar ook de enorme duurzaamheid. Zeker als je bijvoorbeeld ziet dat de hele bakkerij op de zonnepanelen kan werken."