Selleslagh zet Open Vld-top voor voldongen feit in Grimbergen: met burgemeestersakte op weg naar gouverneur

Huidig schepen Chris Selleslagh (Open Vld) wordt de beoogde burgemeester van Grimbergen en is met de burgemeestersakte op weg naar de gouverneur. Hij sloot een princiepsakkoord met N-VA én Bart Laeremans (ex-Vlaams Belang) (foto rechts).
Lukas Huidig schepen Chris Selleslagh (Open Vld) wordt de beoogde burgemeester van Grimbergen en is met de burgemeestersakte op weg naar de gouverneur. Hij sloot een princiepsakkoord met N-VA én Bart Laeremans (ex-Vlaams Belang) (foto rechts).
De Grimbergse Open Vld-schepen Chris Selleslagh is momenteel met zijn burgemeestersakte op weg naar provinciegouverneur Lodewijk De Witte in Leuven. 

Het officiële document is ondertekend door de 18 verkozenen van Open Vld, N-VA en Vernieuwing, de lijst van ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans. Dat zorgt voor heel commotie omdat daardoor het cordon sanitaire zou doorbroken worden. Op deze manier stelt Selleslagh de Open Vld-top die hem voor de statutaire commissie wil laten verschijnen voor een voldongen feit, al wil hij dat zelf niet gezegd hebben. “Ik volg gewoon de wetgeving...”

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten maakte gisteren serieus nog wat voorbehoud over de beoogde coalitie. “Als dat Vlaams Belangers zijn, dan nemen we daar afstand van en dan hebben wij daar ook statutaire maatregelen voor”, klonk het streng. 

“We hebben ons wel degelijk ingedekt. Iedere kandidaat van Vernieuwing heeft een document ondertekend dat eigenlijk een statement is waarmee ze afstand doen van Vlaams Belang. Daar staan vijf punten in zoals bijvoorbeeld werken rond integratie. Iets wat nooit in een Vlaams Belang-programma terug zou te vinden zijn. Zo hebben ze ons overtuigd”, verklaarde Selleslagh gisteren. 

“Open Vld neemt toch een serieuze verantwoordelijkheid”

De Open Vld neemt “toch een serieuze verantwoordelijkheid” als ze beslist in Grimbergen in zee te gaan met de lokale lijst Vernieuwing van Bart Laeremans. Dat zegt politicoloog Dave Sinardet (Open Vld). “Er zijn toch argumenten om daar te spreken van een doorbreking van het cordon sanitaire.”

“Bart Laeremans zat heel lang bij het Vlaams Belang, is er nog maar drie jaar geleden opgestapt en dan nog nadat hij niet meer verkozen was geraakt. Je kunt je de vraag stellen of hij anders niet was gebleven”, meent Sinardet. “Bovendien is iemand verkozen die als ICT’er bij het Vlaams Belang werkt, en staan ongeveer dezelfde mensen op de lijst als in 2012, toen de partij nog gefinancierd werd door het Vlaams Belang.”

Als Open Vld toch doorgaat met de coalitievorming in Grimbergen, “heeft ze toch een serieuze verantwoordelijkheid”, vindt Sinardet. “De doorbreking van het cordon is zoals een dijkbreuk: niet ineens, maar er sijpelt stilaan meer en meer water in. Als dit doorgaat, dan is de dijk wel heel lek en wordt het makkelijker ze helemaal te breken.”

Wat de liberalen met de situatie gaan aanvangen, is ook voor Sinardet onduidelijk. “Ze zijn zich duidelijk bewust van het probleem, maar het is blijkbaar toch niet zo makkelijk op te lossen. Afwachten dus.”
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivo simons

  Verder doen Chris. Jij begrijpt tenminste wat democratie betekent.

 • boudewijn bouckaert

  Hoe zielig van Sinardet die hier de Groot-Inquisiteur wil spelen. Misschien moet hij de Sippenhaft van de nazis invoeren om te zien of je geen verre nonkel hebt die bij Vlaams Belang was.

 • Willy Slachmuylders

  Emile De Smedt. 100% gelijk ! Gr. Van een Antwerpenaar !

 • Philippe Callaert

  Wel wel: het politiek verleden van Bart Laeremans blijkt een probleem, maar in Aalst is ex-VlaamsBelanger Karim Van Overmeire voor NV-A al 6 jaar schepen - daar is dat dus géén probleem ? Dat is De Wever precies al vergeten? En Rutten heeft er precies ook niets op tegen dat zoontje De Gucht daar in Aalst ook al 6 jaar met ex-VB regeert..Kortom, 2 maten en 2 gewichten.

 • Thiery Vansweevelt

  Dromen is niet verboden johan debue.