Rechtbank vraagt meer informatie over omvang wanpraktijken advocate

Rechtszaak advocate oplichting: Beklaagde in het justitiepaleis.
Baert Marc Rechtszaak advocate oplichting: Beklaagde in het justitiepaleis.
De Brusselse correctionele rechtbank heeft nog geen uitspraak gedaan in het dossier rond advocate R.W., die tientallen hulpbehoevenden oplichtte. De rechtbank wil meer informatie over de omvang van de schade die de gedupeerden opliepen.

Advocate R. W. behartigde als schuldbemiddelaar tot 2012 honderden dossiers van mensen in nood. Een enorme hoop werk dat ze niet gebolwerkt kreeg. Vooral op het vlak van administratie liep ze al snel achter de feiten aan. Het regende dan ook klachten over haar werkwijze. Er zat weinig tot geen vooruitgang in haar dossiers en ze bleek onbereikbaar voor enige vorm van uitleg. Dit kwam ter ore van de voorzitster van de Brusselse arbeidsrechtbank die op 19 maart 2012 klacht indiende. De toestand werd zo erg dat er een voorlopig bewindvoerder aangesteld werd voor haar kantoor en uit diens onderzoek bleek dat de situatie nog ernstiger was dan gevreesd.

233.189 euro

“Bij 55 van haar dossiers werden onregelmatigheden vastgesteld. Zo had ze ook geld van de noodlijdende mensen overgeschreven op haar eigen rekeningen, of in cash afgehaald”, aldus procureur Carol Vercarre. Er bleken veel documenten verdwenen te zijn. Daarnaast kon ze zelf over heel wat transacties geen uitleg geven. “Daarom is het onmogelijk om de exacte omvang van de schade te berekenen, maar het gaat minstens om 233.189 euro. Ze haalde grote sommen geld af van de rekening van cliënten, stortte geld op haar persoonlijke rekening en nam voorschotten op die niet opgenomen hadden mogen worden”, vatte het parket het lijvige dossier samen. Voor het openbaar ministerie moet de vrouw niet naar de cel. Daarom werd een straf van 2 jaar met probatie-uitstel gevorderd. Hierbij werd als voorwaarde voorgesteld dat ze zich aan een strikt afbetalingsplan houdt en zich psychisch laat begeleiden. De advocate zelf gaf toe ‘zware fouten’ gemaakt te hebben, maar wees ook naar een burn-out als oorzaak hiervan.

Meer informatie

De rechtbank zou normaal gezien vandaag uitspraak gedaan hebben in het dossier. Volgens het parket Halle-Vilvoorde zou de vrouw 233.189 euro verduisterd hebben, maar de rechtbank wil meer duidelijkheid over het juiste bedrag en vraagt daarom dat een aantal documenten aan het dossier toegevoegd zouden worden. Op 27 mei wordt de zaak verder behandeld. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.