Opnieuw wrevel over tractorsluis

BEWONERS VAN POTAARDE MOETEN PLOTS HEEL STUK OMRIJDEN

Landbouwer Edmond De Vos is niet tevreden over de tractorsluis in de Potaarde. "Wat als de hulpdiensten hier ooit langs moeten?", vraagt hij zich af.
Lukas Landbouwer Edmond De Vos is niet tevreden over de tractorsluis in de Potaarde. "Wat als de hulpdiensten hier ooit langs moeten?", vraagt hij zich af.
De gemeente heeft opnieuw kwaad bloed gezet met de plotse aanleg van een tractorsluis, deze keer aan de Potaarde. "Zonder enig overleg", zucht landbouwer Edmond De Vos (79). "Veel bewoners moeten nu een hele omweg maken om in het centrum te geraken." Met de drastische ingreep wil de gemeente paal en perk stellen aan het sluipverkeer.

Even terug naar vorige week. Door de ongelukkige timing van de plaatsing van een tractorsluis werden de bewoners van wijk Mierendonk haast gegijzeld. Ze geraakten nauwelijks nog de wijk uit. Nu is het de beurt aan de Potaarde. Ook daar stelden de bewoners vast dat een grote bol in de grond de doorgang verspert.

Haast niet zichtbaar

De Potaarde wordt dikwijls gebruikt als shortcut om via de Sint-Alexiusstraat en de Grimbergsesteenweg zonder verkeerslichten aan de Ring in Grimbergen te geraken. "Maar dat gaat om een eenmalige 'rush' tijdens de spitsuren. Eigenlijk hebben we daar niet zoveel hinder van", zegt landbouwer Edmond De Vos. "Tussendoor is het hier heel rustig."


De volledige afsluiting is een streep door de rekening van de bewoners. "Dit is zeer vervelend, sinds maandag kunnen we opeens niet meer door. Bovendien valt die fameuze bol haast niet op in het donker", zegt De Vos, die voortaan moet omrijden langs Strombeek-Bever of Meise om in het centrum van zijn eigen gemeente te geraken.


Voor het landbouwbedrijf zelf is het ook problematisch. "Hier komen vrachtwagens met opleggers van 30 ton voor graan of maïs. Ik weet niet hoe die mensen hier nog gaan geraken. Of wat als de hulpdiensten hier ter plaatse moeten komen?" Daarbij komt nog dat de enige overblijvende uitweg van de Potaarde aartsgevaarlijk is. "Je komt er uit in een bocht op de Antwerpselaan en er staan bovendien vrachtwagens geparkeerd die het zicht belemmeren. Het is wachten op het eerste ongeval. Wij voelen ons totaal geïsoleerd, maar naar ons luistert niemand."

Tegen sluipverkeer

Volgens schepen van Mobiliteit Paul Hermans (CD&V) is de sluis nodig omwille van het sluipverkeer. "Vooral dan gelet op het groot aantal werken die in de omgeving gepland zijn. Ik denk maar aan de mogelijke ontwikkelingen op Parking C, de optimalisering van de ring, de heraanleg van het verkeersknooppunt van de A12, de fietssnelweg naast de A12 en de verbindingsweg onder de Romeinsesteenweg. Het verkeer op de Antwerpselaan zal daardoor nog drastisch toenemen. Die bewoners moeten nu inderdaad wel wat omrijden. Maar dit is de enige mogelijkheid om die omgeving te vrijwaren. Die weg kan al dat extra verkeer niet aan. Vroeger lag er overigens ook al een tractorsluis."


Volgens Hermans werd er vanuit de gemeente ook een bewonersbrief rondgestuurd, maar die lijkt alvast bij verschillende bewoners niet afgeleverd te zijn.

Betonblok al verplaatst

Niet iedereen legt zich overigens neer bij de situatie. Een van de loodzware betonblokken aan de zijkant van de 'bol' was gisteren al opzij geschoven, zodat wagens er alsnog door konden manoeuvreren. Er was ook al duidelijk iemand over de 'bol' gereden.