Open Vld: “Gesprekken met N-VA en Vernieuwing opnieuw opstarten”

De gesprekken tussen de nieuwe coalitiepartners kunnen vanaf vandaag hervatten.
Lukas De gesprekken tussen de nieuwe coalitiepartners kunnen vanaf vandaag hervatten.
Open Vld-voorzitter Patrick Vanbinst meent dat Vernieuwing met de demarche van haar verkozene Luk Raekelboom om als onafhankelijke te gaan zetelen, voortaan voldoet aan de strenge voorwaarden die de statutaire commissie van zijn partij had opgelegd om deel uit te kunnen maken van de nieuwe coalitie. 

Raekelboom is nog werkzaam voor de fractie van het Vlaams Belang in het Vlaams parlement en dat bleek, het cordon sanitair indachtig, een brug te ver voor de Open Vld-top. Vrijdag liet Raekelboom weten dat hij ‘om de coalitie mogelijk te maken’ weliswaar met spijt uit de Vernieuwing-fractie stapt.

“De situatie is hiermee gedeblokkeerd en vandaag al zullen we de gesprekken met N-VA en Vernieuwing voor de vorming van het nieuwe bestuur terug opnieuw opstarten”, aldus Vanbinst die hierover evenwel nog geen contact had met de statutaire commissie.

Als gevolg van de verkiezingen van 14 oktober had Vernieuwing acht zetels in de gemeenteraad, Open Vld 6 en N-VA 4. Doordat Luk Raekelboom voortaan als onafhankelijke zetelt heeft de coalitie nog slechts een nipte meerderheid van 17 zetels op 33. Dit stelt volgens Vanbinst echter geen probleem. “Ook de huidige coalitie in Grimbergen zit in dezelfde situatie. We zullen voortaan meer aandacht moeten hebben om alles in consensus te beslissen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit zal lukken”, aldus Vanbinst.

Daarbij moet ook worden opgemerkt dat de beslissing van Raekelboom eerder een symbolische stap opzij is dan wat anders. Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij zich plots in zijn stemgedrag tegen de huidige meerderheid zal keren.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.