Brug komt naar beneden wanneer schip eronder vaart: enorme ravage in Grimbergen

De brug en het seinhuis werden vernield. De ravage is enorm, maar er vielen geen gewonden.
Dimitri Berlanger De brug en het seinhuis werden vernield. De ravage is enorm, maar er vielen geen gewonden.
Op het drukke kanaal Brussel-Schelde is donderdagochtend een schip geladen met zand tegen de brug aan Humbeek-Sas in Grimbergen gevaren. De brug kwam naar beneden op het moment dat het schip er onder ging. “Daarbij zijn geen gewonden gevallen, maar de schade is immens” klinkt het. 

Volgens de eerste vaststellingen stond het brugdek donderdagochtend omstreeks 8.30 uur omhoog om een schip door te laten. Toen een tweede schip onder de brug wilde varen, kwam het brugdek echter naar beneden. De brug wordt via een camerasysteem bestuurd en mogelijk registreerde de camera het tweede schip niet. Daardoor kwam het brugdek naar beneden en kon de kapitein de botsing niet meer vermijden. De klap was enorm, want het brugdek schoof zowat vijf meter op.

De kapitein van het schip geladen met zand kon de aanvaring niet meer vermijden.
Dimitri Berlanger De kapitein van het schip geladen met zand kon de aanvaring niet meer vermijden.

Volgens getuigen zouden ook de brugpijlers verschoven zijn. Maar na een eerste controle lijkt er op het eerste zicht met de constructie niets aan de hand. De brandweer heeft uit voorzorg wel een aantal woningen laten evacueren tot er absolute zekerheid is over de stabiliteit. De politie heeft de omgeving afgesloten en zowel het weg- als het scheepvaartverkeer ligt helemaal stil. Het wegverkeer moet een omleiding volgen via Kapelle-op-den-Bos en Zemst, en dat zou weleens voor maanden het geval kunnen zijn.

“Het scheepvaartverkeer zal hier veel hinder van ondervinden, het zeekanaal is immers een druk bevaarde route voor vrachtschepen”, zegt de lokale politie. “Ook voor het wegverkeer is dit dramatisch. De weg die over de brug loopt, is zowat uitgegroeid tot een sluipweg voor vrachtverkeer en wordt dus druk gebruikt. Voorlopig is de omgeving in ieder geval afgesloten voor alle verkeer en we vermoeden dat het enige tijd zal duren voor de brug hersteld is.”

Het brugdek is door de klap vijf meter verschoven.
Dimitri Berlanger Het brugdek is door de klap vijf meter verschoven.

“Dit probleem zal ongetwijfeld niet meteen opgelost kunnen worden”, bevestigt ook Kevin Polfliet, woordvoerder van de Vlaamse Waterweg. “Een aannemer zal in eerste instantie het brugdek moeten weghalen en pas nadien kan de volledige schade opgemeten worden.”

De brug is voor maanden onderbroken.
Dimitri Berlanger De brug is voor maanden onderbroken.
De ravage is enorm. Een betonnen schuilhuisje - waar gelukkig niemand inzat - werd helemaal verpletterd.
Dimitri Berlanger De ravage is enorm. Een betonnen schuilhuisje - waar gelukkig niemand inzat - werd helemaal verpletterd.
Het brugdek is vijf meter opgeschoven.
Lukas Het brugdek is vijf meter opgeschoven.
Het seinhuisje, dat gelukkig niet meer bemand is, werd helemaal vernield.
Lukas Het seinhuisje, dat gelukkig niet meer bemand is, werd helemaal vernield.
Dimitri Berlanger20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ingrid van Santvliet

  Brug wordt bediend vanuit Zemst. Wie z'n fout het is zullen de opnames moeten uitwijzen. Maar inderdaad een brugbedienaar ter plaatse is nog steeds het beste.

 • Theo Van Hoof

  Was niet die brug Johan Bauwens en dat had een andere reden. De brug kan niet zakken als de scheepvaart seinen niet op rood staan. Sinds wanneer mogen we door rood rijden/varen? Een camera ziet veel beter als wij.

 • Belinda Vanderhallen

  Dit alles heeft niets met onderhoud en/of personeel te maken. Het is de fout van de 2de schipper. Als je bij het uitrijden van een parking een andere auto zou volgen, dan krijg je ook de slagboom op je auto. En daar staan ook geen parkeerwachters. Gewoon regels volgen. En dat een camera minder zou zien dan het blote oog? Niet waar, de camera zal alles opnemen, terwijl een persoon kan afgeleid worden en zijn ogen niet constant op eenzelfde punt kan houden.

 • Johan Bauwens

  Als ik het mij goed herinner is deze brug enkele jaren geleden ook al eens beneden geploft,en dan was er wel een bruggewachter

 • Rudi Desmet

  Vlaamse waterweg is een ramp. Incompetent tot en met. Het zal jaren duren tot het herstelt is. In Brugge weten wij er alles van. Bruggen die niet meer dicht gaan, fietsersbrug meer dan een half jaar buiten dienst ipv 3 maanden om juist een nieuwe houten vloer te leggen. 2 jaar om een kapotte brug te vervangen.