Advocate verduisterde 233.000 euro van hulpbehoevende mensen: “Ik had een burn-out”

Rechtszaak advocate oplichting: Beschuldigde in het justitiepaleis.
Baert Marc Rechtszaak advocate oplichting: Beschuldigde in het justitiepaleis.
Een advocate uit Grimbergen riskeert een gevangenisstraf van 2 jaar met uitstel voor het verduisteren van minstens 233.000 euro. Dat geld was afkomstig van mensen die in een collectieve schuldenregeling zaten en van wie zij het afbetalingsplan moest behartigen. 

Advocate R. W. behartigde als schuldbemiddelaar tot 2012 honderden dossiers van mensen in nood. Een enorme hoop werk dat ze niet gebolwerkt kreeg. Vooral op het vlak van administratie liep ze al snel achter de feiten aan. Het regende dan ook klachten over haar werkwijze. Er zat weinig tot geen vooruitgang in haar dossiers en ze bleek onbereikbaar voor enige vorm van uitleg. Dit kwam ter ore van de voorzitster van de Brusselse arbeidsrechtbank die op 19 maart  2012 klacht indiende. De toestand werd zo erg dat er een voorlopig bewindvoerder aangesteld werd voor haar kantoor en uit diens onderzoek bleek dat de situatie nog ernstiger was dan gevreesd.

233.189 euro

“Bij 55 van haar dossiers werden onregelmatigheden vastgesteld. Zo had ze ook geld van de noodlijdende mensen overgeschreven op haar eigen rekeningen, of in cash afgehaald”, aldus procureur Carol Vercarre. Er bleken veel documenten verdwenen te zijn. Daarnaast kon ze zelf over heel wat transacties geen uitleg kan geven. “Daarom is het onmogelijk om de exacte omvang van de schade te berekenen, maar het gaat minstens om 233.189 euro. Ze haalde grote sommen geld af van de rekening van cliënten, stortte geld op haar persoonlijke rekening en nam voorschotten op die niet opgenomen hadden mogen worden”, vatte het parket het lijvige dossier samen. 

Voor het openbaar ministerie moet de vrouw niet naar de cel. Daarom werd een straf van 2 jaar met probatie-uitstel gevorderd. Hierbij werd als voorwaarde voorgesteld dat ze zich aan een strikt afbetalingsplan houdt en zich psychisch laat begeleiden. 

Burn out

Minstens 25 gedupeerden stelden zich burgerlijke partij tegen de vrouw. Een van hen nam ter zitting het woord. “Ik kan alleen maar hopen dat het geld dat ze gestolen heeft, wordt terugbetaald. Ik vind het degoutant, ook dat we nu pas voor de rechter staan. Iedereen weet dat ze in de fout gegaan is. Ik ben van deze zaak letterlijk ziek geweest”, klonk het. Vele slachtoffers vroegen naast de terugbetaling van de verduisterde som nog een morele schadevergoeding tussen de 500 en 1.500 euro.

Zelf gaf de vrouw toe ‘zware fouten’ gemaakt te hebben. “Ik had zoveel dossiers en kon het niet meer aan. Ik had veel meer ‘neen’ moeten zeggen, maar ik bleef maar werken. Eigenlijk had ik een burn out, maar ik ben blijven werken. Op een zeker moment kon ik de kosten niet meer betalen en ben ik beginnen schuiven met gelden. Ik hoopte ze wel steeds te kunnen terugbetalen”, klonk het met bevende stem. “Ik heb serieuze fouten gemaakt.” Uitspraak op 13 februari. 
85 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Smet

  Schandalig is dat, ze zou minstens na terugbetaling aan de gedupeerden een schadevergoeding moeten betalen en voor altijd uit haar ambt moeten gezet worden!

 • Ronald Polutnik

  En dat verdwenen geld zal wel niet terug betaald worden , daar de advokate al het verdwenen geld allang heeft laten verdwijnen of ergens veilig heeft ondergebracht . En daarna gaat ze een lekker en fijn leven leiden van het geld . En zo gebeurt het steeds in zo'n geval, en de daders worden nooit zwaar gestraft . Belgische Justitie !!!!!!

 • Lea Van Heybeeck

  Ja een “burn out “ rechtvaardigt natuurlijk het stelen van geld van de mensen die het al heel moeilijk hebben. Een schande dat je met zo’n laffe uitvluchten moet afkomen.

 • Nordine Frighem

  Da mademke heeft veel leed veroorzaakt en dan nog zo lichte straf !! Onbegrijpelijk !!

 • Tina Colpaert

  pffff naar de cel met uitstel en misschien boete om mee te lachen!!!