"Mont Blanc rond voor mijn zus"

VIER MARATHONS ROND EUROPA'S HOOGSTE BERG VOOR GOEDE DOEL

Ann Vanden Wyngaerd loopt de Trail van de Mont Blanc voor haar zus Christa.
Baert Marc Ann Vanden Wyngaerd loopt de Trail van de Mont Blanc voor haar zus Christa.
Ann Vanden Wyngaerd loopt binnenkort de Trail van de Mont Blanc: 170 kilometer rond de hoogste berg van Europa, goed voor 10.000 hoogtemeters. En dat ten voordele van een Eigen Thuis, de vzw die mensen met een beperking opvangt. Haar zus Christa verblijft er na een zware hersenbloeding. "De gebouwen zijn helemaal afgeleefd, hoog tijd voor een nieuwbouw", zegt Ann die nog sponsors zoekt voor haar sportief exploot.

Ann Vanden Wyngaerd heeft er al een paar marathons opzitten, maar de uitdaging waar ze straks voor staat overtreft dit met voorsprong. "Ik ga verspreid over vier dagen, van 16 tot 19 september, de trail van de Mont Blanc aflopen. Het gaat om een 'pad' dat helemaal rond de berg gaat. Goed voor 170 kilometer met liefst 10.000 hoogtemeters. Elke dag een marathon dus. We zijn met een groepje, maar bereiden onszelf individueel voor. Elk zal toch op zijn eigen tempo terugvallen. Ik heb al veel gelopen, maar nog nooit zo'n trail. Dit wordt een uitdaging van een ander kaliber."


Ann beseft dat het zwaar zal worden maar voelt zich gesterkt door een hoger doel. "Mijn zus heeft op haar 39ste een zware hersenbloeding gehad. Ze heeft twee maanden in coma gelegen, maar heeft teruggevochten al kostte haar dat twee jaar revalidatie. Dankzij haar wilskracht en positivisme heeft ze een deel van haar mobiliteit teruggewonnen. Met haar speciaal aangepaste zitfiets heeft ze zelfs de 20 kilometer van Brussel tot een goed einde gebracht."

Vzw Eigen Thuis

Christa woont bij vzw Eigen Thuis in Grimbergen, een centrum waar mensen met een zware beperking verblijven. "Ze wonen daar goed. Die vzw zit helemaal geïntegreerd in de wijk en telt dertig studio's. De begeleiders organiseren ook veel activiteiten. Maar het gebouw heeft stilaan zijn beste tijd gehad. Ze hebben nood aan en nieuwbouw. Die is voorzien aan de andere kant van het huidige terrein. Met deze sportieve uitdaging willen we zoveel mogelijk sponsorgeld ophalen om de bouw, die hopelijk kan starten in 2018, te ondersteunen."

Hart onder de riem

Daarnaast wil Ann de mensen die er verblijven een hart onder de riem te steken. "Ik wil hun zware emotionele rugzak als het ware even overnemen en mee over de Mont Blanc nemen. Het zal heel zwaar zijn, dat besef ik maar al te goed. Maar die mensen hebben het ook zwaar. Ze moeten vooruit en elke dag intensieve kinesitherapie ondergaan om in het beste geval te voorkomen dat hun mobiliteit achteruit gaat. Dag na dag moeten ze met die beproeving verder, een onderschatte levensopdracht die door de maatschappij vaak wordt vergeten, en jammer genoeg staan ze er dikwijls alleen voor."


Zus Christa is alvast heel erg trots op haar sportieve zus. "Ik vind het een mega-fantastische superdaad", zegt ze. "Ik heb zelf als één van de eersten de actie mee gesponsord en hoop dat velen mij volgen."

Receptie

Ann richt zich zowel op particulieren als bedrijven voor sponsoring. Alle info vind je op de Facebookpagina 'Ann loopt voor Eigen Thuis'. Op 12 september wordt een receptie georganiseerd in Eigen Thuis voor iedereen die minstens 50 euro sponsort.